mszp.hu | Belföld | Peking közlemény Orbán Viktor
2014. február 12. 15:32

Orbán Viktor pekingi kacsája

Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök kínai üzletemberek előtt kijelentette: „aki a magyarokkal köt üzletet, az az Európai Unió növekedési motorjával kerül kapcsolatba”. Sajnos a tények nem igazolják ezt az állítást, Orbán kijelentése szimpla hazugság, – vagy hírlapírói nyelven – kacsa. Akárcsak a kormányfőnek az a víziója, hogy 2016-ben már 4 százalékos lesz hazánkban a gazdasági növekedés.

A tündérmesék tehát továbbra is körbelengik a kormányfő elméjét. A valóság azonban az, hogy a múlt évi növekedést 1,2 százalékra becsülte az OECD, az ideit 2 százalékra hozza ki, míg a jövő évire 1,7 százalékos előrejelzést ad. A fiatal és képzett munkaerő nyugatra menekül, 4,6 millióan élnek a létminimum alatt, az államadósság  pedig a 2010. májusában mért 19 ezer milliárd forint helyett ma már 23 ezer milliárd forint.

Ha Orbán Európa motorjának látja magyar gazdaságot, akkor azt is látnia kell, hogy ez a motor hátramenetbe van kapcsolva.

Az igazsághoz leginkább a The Economist Kelet-Európára szakosodott rovatának megállapítása állhat a legközelebb, amely szerint Orbán Viktor különféle megállapodásai „nemigen enyhítik a miniszterelnök ítélőképességével kapcsolatos aggályokat.”

Orbán Viktor április 6-i leváltását követően a Mesterházy-kormány józan és megfontolt gazdaságpolitikával, és határozott diplomáciával ki fogja emelni az országot abból a szakadékból, melybe a Fidesz kormányzása taszította Magyarországot.

Tukacs István,
országgyűlési képviselő