Orbán Viktor: „Szégyellem magam!”

„Szégyellem magam, ezt vigyék hírül a világban!” – ezzel kellene kezdenie Orbán Viktornak a nagyköveteknek holnapra összehívott értekezletét. Államférfihoz méltó egyenességgel be kellene ismernie a hazánkat képviselő diplomaták előtt, hogy az általa megkövetelt kekeckedő stílusú külpolitika, az Európai Unió szétverésének kísérlete, a menekültválság embertelen, uszító és végtelenül dillettáns kezelése szégyent hozott Magyarországra és ezért vállalja a felelősséget.

Egy államférfi ezt tenné. Orbán viszont nyilván folytatni fogja mindazt, amit elkezdett.  Jól emlékszünk: tavaly augusztusban tette világossá a magyar államot képviselő misszióvezetők számára, hogy ezt követően a közös európai értékek „jelentőségét nem kell eltúlozni”, a magyar külpolitika igazodási pontja immár pusztán a forintosítható gazdasági érdek. „Az ideológiai központú külpolitikai vonalvezetést a félnótás országok számára találták ki az okos országok” – fogalmazott. Fél évvel később, az idén tavaszi nagyköveti értekezleten emelte a tétet: közölte, hogy „elitista gondolkodás helyett minél több üzletet” vár a külképviseleti vezetőktől. „Egy diplomata nem lehet világpolgár. Ugyanis aki nem magyarként tekint a világra, arra a világ sem tekint magyarként (…) aki nem egyenrangú partner, az csak idő kérdése, és vazallussá válik” – fogalmazott. A gyermekeikkel, családjukkal menekülők embertelen kezelése világosan mutatja Orbán részigazságában a szörnyű tévedést is. Figyelmeztetése ugyanis most így kellene, hogy szóljon: aki nem emberként tekint embertársaira, arra a világ sem tekint majd emberként. Aki nem egyenrangú partnerként vesz részt a közös feladatok elvégzésben, az csak idő kérdése és végzetesen magára magad.
 
A miniszterelnök most hétfőn feltehetően fokozódó válsághelyzetet, emiatt még kurucosabb kiállást, az Unió vezetőinek totális alkalmatlanságát, felforduló világrendet, felelőtlen németeket, a hősies magyar nemzetállamot felzabáló illegális bevándorlókat fog kiáltani. Arról nyilván nem fog beszélni, hogy alkalmatlanságában képtelen tartani a schengeni határokat, ezzel veszélyezteti tagságunkat és a nyugati határellenőrzés mentességét. Nem fog beszélni arról, hogy hamarosan akár újra Ausztria lehet a schengeni vonal és ezzel nyolc évet visszalépünk az európai integrációban. Ahogy a magyar kormány embertelenségéről, immár államtitkári szinten is beismert uszításáról, az állami dilettantizmusról sem fog egyetlen szót sem ejteni. Pedig szégyen az, ami Magyarországon történik. Orbán a magyarság történelmének sötét lapjait írja tele öles, fekete betűkkel. De az ő szégyene, a miénk marad. Az Önöké is, nagykövet hölgyek és misszióvezető urak, mindannyiunké!
 
9445 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Ötvenhetedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2015. szeptember 6.