mszp.hu | Belföld
2024. február 12. 12:42

Orbán Viktor tartozik felelősséggel Novák Katalin és Varga Judit tetteiért

Orbán Viktor tartozik felelősséggel Novák Katalin és Varga Judit tetteiért
Szombaton ért csúcspontjára a Novák Katalin körüli kegyelmi botrány, a köztársasági elnök lemondott posztjáról, pár perccel később pedig Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-listavezetője is lemondott pozícióiról és visszavonult a közélettől. Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke szombaton az Egyenes Beszéd rendkívüli adásában fejtette ki pártja álláspontját a történtekről.

Kunhalmi Ágnes szerint nem volt más választása sem Nováknak, sem Vargának, a kegyelmi ügy hatására nagyon erősen megrendült a társadalom morális politikai gerince. Azonban fontos kiemelni, egyik politikus távozása a közéletből sem önálló döntés volt. Orbán Viktor pont úgy menti fel és helyezi pozícióba embereit, ahogy korrigálja is a hibákat. A Fidesz pedig a múlthéten folyamatosan szondázta az közvéleményt, mit várnak Novák Katalintól, így születhetett meg a döntés szombatra a lemondásáról.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint Orbán Viktor a felelős, ugyanis ő építette fel a jelenlegi hierarchikus rendszert, mindenki az ő embere és senkinek sincs önálló döntési lehetősége.

A következő köztársasági elnök jelöléséhez negyven ellenzéki képviselőjelölt kell, az MSZP egyébként is az együttműködés mellett áll, ezt az elnöki pozíció esetében is tartja a párt. Azt a morális romlottságot pedig, amit a Fidesz hozott létre, csak akkor lehet megváltoztatni, ha ennek a politikai feltételei megvannak. Ehhez pedig fontos, hogy az idei választásokon a kormánypárt erői visszaszoruljanak. Erre az önkormányzati választások jó lehetőséget biztosítanak, most lehet megalapozni a ’26-os választások sikerességét.

A következő köztársasági elnököt március 10-ig kell megválasztani, Kunhalmi Ágnes elmondta, több jelöltje is lenne erre a posztra, azonban még senkit nem akar megnevezni. Az a jó jelölt szerinte, aki megtestesíti a nemzet egységét, és akinek a személyében konszenzus van az ellenzéki pártok között. Ezt több ellenzéki párt is támogatja.

Jelen pillanatban a legfontosabb, hogy helyre kell állítani a köztársasági elnöki intézmény renoméját, kiemelendő, Orbán Viktor két államfője is csúfosan megbukott az elmúlt években, mondta el Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP 1989 óta hangoztatja, közvetlen köztársasági elnökválasztásra van szükség. Ehhez együttműködés kell, olyan szavazható politikai konstrukciót kell az ellenzéki pártoknak kialakítani, mely hatására elhiszik a szavazók, változás jöhet el. Ha ez nem valósul meg, tovább fog erősödni a szélsőjobboldal hazánkban.

Az ellenzéki pártok közti együttműködésre meg kell találni a megoldást, olyan útitervet kell adni Magyarországnak, melyre vágynak az emberek. Novák Katalin esete mutatta meg, mennyire sérülékeny a jelenlegi autoriter rendszer. Az ellenzéki pártoknak pedig most kell mindent meg kell tenni azért, hogy Orbán Viktor ebbe a botrányba belebukjon, mondta el Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok