Orbán Viktor tönkretette a Magyar Honvédséget!

Hat év kormányzás után Orbán Viktornak van képe előkelő idegenként rácsodálkozni a Honvédség drámai helyzetére. Vajon hol volt Orbán Viktor, amikor a 2010-2014-es kormányzati ciklusban több, mint 200 milliárd forintos forráskivonást hajtottak végre?! Hol volt Orbán Viktor, amikor szinte megszűnt a harcihelikopter-képesség, amikor a működőképesség határára sodródott a légiszállítási-képesség, amikor soha nem látott mértéket öltött a Honvédség létszámhiánya?!

Igen, egy komoly országnak szüksége van saját hadseregre. Méghozzá egy modern, jól felszerelt, profi katonákból álló hadseregre, ami képes a XXI. század konfliktusainak eredményes megvívására. Ehhez technikai-eszközfejlesztésre, haderőreformra és mindenekelőtt a szerződéses és hivatásos állomány létszámának feltöltésére van szükség!

A motivált, jól kiképzett, profi katonák mellett az ország védelmi képességének fontos kiegészítője az önkéntes tartalékos rendszer. Azonban az arányok elvétése súlyos hiba. A védelmi képesség további hanyatlását vonja maga után, ha tartalékos rendszer óriásira duzzasztása a Magyar Honvédség modernizációja, a haderő professzionális állományának feltöltése elől vonja el a forrásokat!

A védelmi költségvetés miniszterelnök által beharangozott minimális emelkedése még az elmúlt hat évben okozott károk enyhítéséhez sem elegendő.

Egy komoly országnak jól működő hadsereg mellett komoly kormányfőre és kormányzásra is szüksége lenne.

Amíg nem növeli a kormány érdemben a Honvédség költségvetését, addig csupán újabb kommunikációs húzásnak tekinthetők a miniszterelnök haderő-fejlesztéssel kapcsolatos kijelentései!

Demeter Márta
országgyűlési képviselő