2012. április 12. 10:58

Orbán Viktor ügyvédekre költötte a betegszállítók pénzét

Április 12-i hír, hogy a Miniszterelnökség és a minisztériumok mintegy 800 millió forintot költöttek 2010 óta jogi szolgáltatásokra. A másik friss hír, hogy a betegszállításból 800 millió forint hiányzik, ami előrevetíti a betegszállítás összeomlását. A két hír jól mutatja az Orbán-kormány nemzetpolitikáját.

Külön tragédia, hogy a betegszállításra folyamatosan növekvő igény mutatkozik, közel 30 százalékkal magasabb, mint korábban. Ezen felül a betegszállítás finanszírozása az elmúlt években abszolút értékben csökkent. Az egekbe szökő üzemanyagárak fokozatosan leamortizálták a betegszállítók gépjárműparkjának állapotát, hiszen szinte minden forrást üzemanyagra költ az ágazat, másra alig jut.

Mindezt abban a korban, amikor a kórházak megszűntetése, összevonása miatt érthető módon jelentősen megnő a betegszállítókra való igény.

Orbán Viktor ahelyett, hogy erre fordítana közpénzt, inkább ügyvédekre költi  - akik közül sokan nem szakmai értékeiknek köszönhetik megbízásukat, sokkal inkább a fideszes kapcsolataiknak. Minden bizonnyal ők majd segítenek neki jogilag megmagyarázni, miért nem jut pénz a betegekre. Ahogy a miniszterelnök korábban mondta: ” ...megvédenek a jogászok, oszt jónapot.”

Nagyjából ilyen Orbán Viktor nemzetpolitikája is. Nem érdekes, mennyit rabol a saját nemzetétől, milyen gyalázatos helyzetbe hozza Magyarország lakosságát, hiszen majd a jogászok megvédik. A legszebb, hogy mindezt a védelmet a miniszterelnök közpénzből finanszírozza. Abból a közpénzből, amit azoktól vesz el, akikkel szemben használja a jogászokat. Alávaló pimaszság.

Különösen felháborító, hogy még azt az alaptézist sem veszi figyelembe, hogy a betegek meggyógyítása és munkaerejének visszaadása gazdaságilag hasznosabb, mint lemondani a betegekről és munkaerejükről.

Az MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy haladéktalanul biztosítsa a betegszállítás forrásait és ne hagyja magára a beteg magyar polgárokat.

Garai István Levente,
az Egészségügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő