Orbán Viktornak büdösek az európai értékek, csak az ingyen eurónak nincsen szaga

Látványosan kisebb Orbán Viktor és a Fidesz-kormány szabadságharcos hevülete akkor, amikor az „ellenség” pénzzel teli zsákot hoz. Végülis, nincs min meglepődni, hiszen a miniszterelnök a nagykövetek előtt mondott legutóbbi beszédében világossá tette: nem az európai értékrend az igazodási pont, hanem kizárólag a gazdasági érdek. A rezsim érdeke.

Orbán Viktornak ugyanis csak az európai értékek büdösek, az ingyen eurónak már nincsen szaga. A magyar miniszterelnök maga is elismerte a Barrosóval folytatott találkozója során, hogy ha „nem lenne az EU-támogatási rendszer, akkor a magyar gazdaság felborulna”. Tény, hogy a magyarországi beruházások döntő többsége uniós forrásból készül, és az európai közösség támogatása nélkül a hazai gazdaság rövid időn belül csődöt jelenthetne. Éppen ezért fontos, hogy Magyarország megfelelő mértékben és módon részesüljön a következő időszak uniós kereteiből.

A jobboldal azzal zsarolja a városok, falvak lakóit, hogy ha nem a Fideszre szavaznak az önkormányzati választáson, akkor nem lesz pénz a fejlesztésekre. Hazudnak. Most is bizonyították, hogy a pénzt az európai közösség és nem a kormány adja. Hazudnak abban is, hogy Magyarország sikerrel tárgyalt a következő időszak forrásairól, hiszen néhány milliárd euróval kevesebb kohéziós keretre vagyunk jogosultak, mint korábban. Az egy főre jutó támogatásnövekedést a statisztikai bűvészkedés, valójában az árfolyamváltozás és a népességfogyás magyarázza. A valóság az, hogy a következő 7 évben közel 150 ezer forinttal kevesebb uniós pénz jut minden magyar állampolgárra.

Lehet azonban bármekkora a keret, ha a kormány hibájából annak csak egy részét használjuk fel, vagy bizonyos lehetőségekkel egyáltalán nem élünk. Van olyan európai támogatási csomag például, amely a munkanélküliség felszámolását segítené, Magyarország azonban 2010 óta egyetlen euró centet sem hívott még le belőle.
Orbán Viktor 5 évvel ezelőtt, még ellenzéki pártvezetőként úgy fogalmazott:  „(…) hazánk csatlakozása óta a magyar polgárt sok szempontból az Európai Unió óvja – nem egy esetben saját kormányának politikájával szemben.” Nagy kár, hogy igaza van.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, az MSZP EP-képviselője