Orbán Viktoron túl is van élet; avagy hétezerkilencven órával a miniszterelnök tusványosi beszéde után

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (43.)

Rég volt olyan vérlázítóan cinikus Orbán Viktor, mint legutóbbi értékelő beszédében, amikor a korrupció elleni fellépés kapcsán arcpír nélkül volt képes azt mondani: „senki sem állhat a törvények felett és senki nem élhet vissza a helyzetével”, illetve, hogy csak „merő irigységből” támadják azokat, akik bátrak és sikeresek. A józan polgárság pontosan tudja, hogy a NER lényege épp a törvénytelenségek törvényesítése (olykor alkotmányba foglalása) és a narancsos pozícióval való rendszerszerű visszaélés. Ettől rohad ez az egész, amit Orbán rendszerének nevezünk. A „bátor és sikeres” oligarchákkal és rokonokkal nem az a baj, hogy „bátrak és sikeresek”, hanem hogy mindannyiunk közvagyonából híznak igaztalanul. Hogy pökhendi, alávaló cinizmus mellett rabolják ki a közös kasszát. Az nem bátor és nem önerejéből sikeres Miniszterelnök úr, aki a saját lába helyett az adófizetőkén áll és aki kizárólag az Ön személyes kegyének köszönhetően kap fizetést vagy vaskos osztalékot. Azt másként hívják, Miniszterelnök úr. Jól tudja, hogyan.

Európai politikusként ugyanakkor a kormányfői beszéd egy másik része ragadt meg igazán, amikor Orbán Viktor határozottan kijelentette: ellenzi, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés irányába terelje az országot, mert „nekünk, magyaroknak ez a családunk”, és „nem válunk”. Az már jó hír, hogy Orbán „nem akar válni”, de az továbbra is életveszélyes, ahogyan erről a házasságról gondolkodik. A magyar miniszterelnök ugyanis még mindig úgy érzi: valójában az asszony tett neki szívességet azzal, hogy hozzáment; hogy akkor is jár neki esténként a meleg vacsora, ha még mindig nem tanult meg késsel-villával enni; hogy alapjogon jár neki a házastárs fizetése is, amit akár más nőkre is elkölthet, vagy, hogy bárkinek fröcsögve szidhatja az asszonyt, mert az valójában a szerelem jele.
 
Nem akar válni. Persze, hogy nem akar; tudja jól, hogy az Magyarország végét jelentené. De pontosan emlékszünk rá, hogy Orbán miként hangoztatta korábban azt, hogy „az Unión kívül is van élet”, illetve hogy Európa csak aggodalmaskodni tud. Hogy „Brüsszel az új Moszkva”, amely ellen szabadságharcot kell vívni. Ha Orbán valóban pro-európai és egy erős, együttműködő Európában érdekelt, akkor azzal Magyarország javát szolgálja. De ha továbbra is csak cinikusan hazudik és hazárdírozik az uniós tagságunkkal – amit eddigi tettei alátámasztanak -, akkor ismét csak a haza ellenében cselekszik.
 
Az elmúlt napokban Orbán és Vona is Európa-párti látszatfordulatot vett, de ez ne tévesszen meg senkit: továbbra is ugyanazt képviselik. A valódi alternatíva egyedül mi, európai demokraták vagyunk. Ideje tudomásul venni: Orbán Viktoron túl is van élet.
Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
Ujhelyi István
az MSZP alelnöke,
Európai Parlamenti képviselő