2012. szeptember 17. 21:36

Orbán Viktort a nemzet óvadékügynökének nevezte Lukács Zoltán

A parlament mai ülésén a napirend előtti felszólalásokban Lukács Zoltán három témában is bírálta a kormányt. A kiszámíthatatlan és egyre beszámíthatatlanabb intézkedések kerültek a fókuszba. A szocilista politikus az azeri gyilkos kiadásának ügyében a nemzet óvadékügynökének nevezte Orbán Viktort. Felvetette azt a kérdést is, hogy az igazságügyi- és a külügyi tárca szakvéleménye, álláspontja ellenére miért döntött a kormányfő a baltás gyilkos átadásáról.

Lukács Zoltán esztelen és érthetetlen döntésnek nevezte az azeri gyilkos átadását. Eddig is tudtuk, hogy a kormány kiszámíthatatlan, de már felmerül az is: beszámíthatatlan – fogalmazott a szocialista képviselő. - Az elmúlt héten betekinthettünk az ügy irataiba, amelyekből kiderült: minden szakmai vélemény azt támasztja alá, hogy veszélyes és meggondolatlan lépés az átadás. Ennek ellenére Orbán Viktor, mint a nemzet óvadékügynöke az igazságügyi- és a külügyi tárca intelmei ellenére nemzetközi bonyodalmakat is okozó döntést hozott – fejtette ki Lukács. Feltette a kérdést, vajon mit érezhetnek azok a kormánytisztviselők, szakemberek, akiknek a véleménye szakmai tudása semmit nem számított az ügyben. Mi az, amiért megérte nemzetközi bonyodalmakat is okozni? - A nemzeti kormány „elérte” azt, hogy magyar zászlókat égettek – hívta fel a figyelmet Lukács Zoltán.

Ugyancsak esztelen és beszámíthatatlan az a folyamat, amely immár egy éve folyik az IMF tárgyalások során – tért át újabb bírálatára a az MSZP-s politikus. Előbb kipateroltuk a szervezetet, majd visszahívtuk és látványosan nem teszünk meg mindent azért, hogy a megállapodást megkössük – ez volt beszédének lényege, amelyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő annak idején kijelentette: „ha az IMF visszajön, én megyek”. Hát ennek semmi jelét nem látjuk – tette hozzá Lukács Zoltán. Szólt az utóbbi napok, hetek huzavonájáról is, az IMF állítólagos követelési listájáról. Egyik nap volt, a másik nap nem, aztán megint előkerült. Minden bizonnyal a követelési lista a Fidesz kommunikációs irodájában készült – mondta a szocialista képviselő.
A napirend előtti felszólalás harmadik témájaként a kormány elhibázott munkahely-teremtési és munkahely-védelmi akciójáról beszélt Lukács Zoltán. Mint mondta: ezrével szűnnek meg a munkahelyek, a Suzuki és a Dunaferr leépítéseit újabbak követik. Felhívta a figyelmet a szocialisták START programjára, ugyanakkor a továbbiakban a költségvetés körüli káoszt feszegette. Nem hiába halasztották most el a kormánypártiak annak tárgyalását – emelte ki a képviselő.

Cséfalvay Zoltán államtitkár reagált a napirend előttire. Az azeri ügyről valószínűleg nem érezte kompetensnek magát, vagy ügyesen elkerülte. Ugyanakkor az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány már tavaly novemberben is azon az állásponton volt, hogy szükséges a megállapodás egy védőháló formájában. Ez az ellenzéki padsorokban enyhe mosolyt váltott ki, a kormánypártiak pedig - úgy tűnt -, más témákról tárgyaltak egymás között, mert az államtitkárra nem figyeltek. Cséfalvay Zoltán konkrétumot is említett a leépítésekkel kapcsolatban: 2000-2012 közötti statisztikai adatokkal. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban 582 fő volt  a csoportos elbocsátások átlaga éves szinten. Ez 2011-ben csökkent – tette hozzá. Majd arról tájékoztatott, hogy 2012-ben minden valószínűség szerint ez a szám újra emelkedni fog. Válaszában beszélt arról is: látni kell, hogy sok befektetés érkezik Magyarországra (ellenzéki padsorokból hallani lehetett egy megjegyzést: még soha nem volt ilyen alacsony hazánkban a befektetési mutató, 16 százalékra süllyedt). Cséfalvay Zoltán a  munkahely-teremtési akció kapcsán ismét biztosított mindenkit az 1 millió munkahelyről, valamint újabb 1 millióra tette azok számát, akik a munkahelyvédelmi akcióterv győztesei lesznek.