mszp.hu | Belföld
2023. június 23. 18:48

Orbánék 13 éves kormányzása maga a csőd

Orbánék 13 éves kormányzása maga a csőd
A magyar gazdaság azért van ilyen rossz állapotban, mert amit Orbánék 13 éve kormányzás címén csinálnak, az maga a csőd. Ők rontották el, nem mutogathatnak másra. Az árstop augusztusi megszüntetése növelni fogja az inflációt, és azokat érinti majd legrosszabbul, akik eddig és nélkülöztek – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV A nap híre című műsorában. Szóba került még a CSOK-ra vonatkozó szabályok megváltoztatása, a Völner-Schadl ügy és a óvónőképzés tervezett átalakítása.

A nap híre első témája csütörtök este az ársapkák eltörlése volt, melyet augusztus elsejétől tervez a kormány. Korózs Lajos szerint az intézkedés egyértelműen egy megszorítás, ami a legszegényebbeket érinti majd leginkább. Róluk a kormány teljesen lemondott. Az alapvető élelmiszerek ára növekedni fog az intézkedés által, hiába „rendelt el” Orbán egyszámjegyű inflációt decemberre. Az MSZP alelnöke emlékeztet, nem csak ez fogja növelni az árakat, hanem a jövedéki-adó megemelése is, valamint a gyógyszerekre kivetett, július elsejétől életbe lépő adóemelés is. Utóbbiról a kormány azt állítja, hogy a gyógyszergyártók és forgalmazók fizetik majd meg, de valójában a magyar emberek fogják. Ez 10000 forint alatti gyógyszereknél 20 százalékos, az ennél drágább gyógyszereknél 40 százalékos adóemelést jelent.

Eleve téves azt gondolni, hogy csökken az infláció, mindössze a növekedés üteme csökken. Sokan ezt félre értelmezik. Ha az előző év azonos hónapjával hasonlítjuk össze, akkor bőven 20 százalék feletti az infláció, ami háromszorosa az uniós átlagnak – hívta fel rá a figyelmet Korózs Lajos.

Orbánék rossz gazdaságpolitikája válságba sodorta az országot, háromnegyed éve technikai recesszióban van a gazdaság, most pedig azt üzeni a kormány millió embernek, hogy ezután még inkább nélkülözni fognak, mert vagy kevesebbet vásárolnak, vagy rosszabb minőséget, vagy meg sem tudják majd venni – összegezte Korózs Lajos, hogy miért téves dolog azt hinni, hogy az árstopok eltörlése a megoldás. Orbánék elszórták a pénzt „gagyi beruházásokra”, stadionokra, hülyeségekre, Vodafonera, emiatt most kőkemény megszorításokkal sarcolják az embereket. Korózs Lajos szerint ilyen megszorítás a CSOK és a babaváróhitel megváltoztatása. Nem lecsökkenteni kellett volna a nők életkorát, hanem megemelni, hiszen megváltoztak a szokások. A nők később mennek férjhez, később tudnak gyermeket vállalni, ehhez kellene igazítani a társadalompolitikát. A babaváró hitelt legnagyobb mértékben a 30-40 közöttiek vették igénybe, őket most mind kiszorították ebből. 5000 fő alatti településre pedig azért korlátozzák, mert így lehet a legtöbb forrást kivonni belőle, hiszen a falusi CSOK-ot nagyon kevesen vették igénybe. Egyáltalán felmérte a kormány, hogy ezeken az 5000 fő alatti településeken van-e elég munkahely, óvoda, bölcsőde, orvosi ellátás? - tette fel a kérdést Korózs Lajos.

Az Orbán-kormánynak 13 éve nincs lakáspolitikája, a kormány ösztönözte a lakásépítést, de befektetési célra. A bérlakás programokat megszüntették, az emberek nagy része nem lakásvásárlásra vette fel a CSOK-ot, és a babaváró hitelt, hanem a jelenlegi lakhelyének felújítására, korszerűsítésére.

A műsor második felében a Völner-Schadl ügyről volt szó, ami Korózs Lajos szerint bemutatja hova züllesztette le Orbán Viktor ezt az országot az elmúlt 13 évben. A nyomozati anyagokból egyértelműen kiderül, milyen sokan jól kerestek ezzel, miközben sok tízezer embert semmiztek ki. „Nem lehet ezen csodálkozni, ha köztörvényes bűnözők szavazhatnak kétharmados törvényekről a Parlamentben”.

Az óvónőképzés tervezett átalakítása is szóba került, azaz, hogy szakképzett nevelőkkel váltaná ki a kormány a diplomás óvodapedagógusokat. Korózs Lajos elmondta, komoly szakember hiány van, nem csak az óvodákban, hanem az iskolákban és a középiskolákban is. Ha így haladunk, ebből már csak gyerekmegőrzés lesz, nem pedig fejlesztés vagy pedagógiai munka. Azért is találta ki ezt a kormány, mert a béreken akarnak spórolni, így ők már nem fognak pedagógusnak számítani, és nem a pedagógus-bértáblázat vonatkozik majd rájuk.

A szülőknek kellene az utcára menni a diákokkal, és a tanárokkal, őket kellene, hogy felháborítsa, hogy az iskolákban elmaradnak órák, összevonnak csoportokat, vagy a testnevelő tanár megy be matekórán. Nem minden szülő tudja megengedni, hogy magántanárt fogadjon, különórákra küldje a gyerekét. Van Magyarországon 1,6 millió gyerek, akik most komoly bajban vannak. Miért nem háborodik fel az a 3 millió szülő, aki ezeket a gyerekeket neveli!? Nem várhatják meg ezek a szülők, hogy olyan helyzetbe kerüljenek, hogy egyszerre kelljen gondoskodniuk idős szüleik szociális ellátásáról, amit szintén leépített a kormány, és gyerekeik taníttatásáról, hogy versenyképes tudásuk lehessen, úgy is, hogy a kormány lerombolja a hazai oktatási rendszert.

„Ezek a fiúk nem tudnak kormányozni, csak rózsaszín mázzal leöntenek mindent, aztán kiállítják Gulyás Gergelyt, hogy összehordjon valamit, de abból nem jön ki semmi.” Nem csak a gazdaság, a magyar társadalom is válságban van. Nem lehet olyan területet mondani, ahol rendben lennének a dolgok. Orbánék a gyerekek jövőjét teszik tönkre, ezt kellene megérteni – összegzett Korózs Lajos.

 

Kapcsolódó párttagok