Orbánék a feketepiacot gazdagítják

Az Orbán-kormány regnálása óta folyamatosan és drasztikusan nő az élelmiszerek ára. A 27 százalékos (az unióban a legmagasabb) áfa bevezetése miatt pedig a feketepiac is ugrásszerű növekedésnek indult. Hogy a kormány a hozzá nem értés miatt, avagy tudatosan a fideszes maffiacsaládok "kielégítésére" hozott ilyen döntéseket, egyelőre nem tudjuk.

Az emberek pénztárcáját és az állami költségvetést azonban érzékenyen érinti a szakmaiatlan agrárkormányzás. Már ma is ötszázezer gyermek nem jut elegendő napi táplálékhoz és 4,3 millió a létminimum alatt élők száma. Ha az Orbán-kabinet tovább kormányoz, az élelmiszer árak további emelkedése miatt ezek a számok csak növekedni fognak.

A feketepiac erősödése pedig az államkincstárt – közvetve az állampolgárokat – károsítja meg. A teljes élelmiszeripar esetében 500 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak le adózatlanul. Ez a teljes forgalom negyede.

A zöldségek és gyümölcsök esetében közel 40 százalék, a malomiparban 15, a dohánypiacon (a trafikmutyi miatt jelentősen emelkedve) 10 százalék a feketeáruk aránya.

Az ügy már nem politikai, hanem szakmai és társadalmi kérdés. Az MSZP a szakmai szervezetek javaslatait figyelembe véve alakította ki álláspontját. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Gabonaszövetség, a Tej Terméktanács, vagy a Magyar Húsiparosok Szövetsége ugyanazt fogalmazta meg: a 27 százalékos áfa mellett nem lehet szembeszállni a feketegazdasággal.

Ezért a parlamenti ciklus kezdetén újra benyújtjuk a mezőgazdasági termékekre vonatkozó azonnali áfacsökkentési javaslatunkat.

Gőgös Zoltán
országgyűlési képviselő,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke