mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. július 13. 22:44

Orbánék alkalmatlansága miatt késve kaphatjuk meg a helyreállítási forrásokat

A mai nappal lejárt a magyar kormány nemzeti reformtervének elfogadására előzetesen kiírt határidő, az Európai Bizottság azonban – akarna, de - ma sem nyomott pecsétet a sokadik alkalommal átírt dokumentumra.

Eddig tizenhat uniós tagállam hasonló tervét fogadta el Brüsszel, a magyar kormányét pedig továbbra sem. Orbánék elbuktak és alkalmatlanságukkal egyértelműen veszélyeztetik a hazánknak járó helyreállítási források teljeskörű és időbeni lehívását.

Az Európai Bizottság világossá tette, hogy a terv jóváhagyása az európai jogszabályokon alapszik és nem politikai tartalmú vitákon. A Fidesz ennek ellenére igyekszik a források felhasználása körüli jogi és elvi vitát hazug módon egy ideológiai háborúnak, valamilyen nemzetközi összeesküvés gáncsoskodásának beállítani. A homofób törvény elfogadása is kizárólag azt a célt szolgálja, hogy hamis hivatkozási alap legyen a Fidesz számára, amikor a jogállamisági kritériumok és az állami szinten szervezett korrupció miatt nem jutunk időben a hazánknak járó forrásokhoz. A Magyarország rendelkezésére álló teljes keret mintegy 2510 milliárd forint, ebből a Fidesz-kormány hibája miatt a mintegy 326 milliárd forintos előleget szinte már biztosan nem kapjuk meg időben.

A Fidesz azt állítja: nekik Magyarország az első. Az igazság azonban az: nekik az sem fáj, ha hazánk később és kevesebb forráshoz jut, ha nem lophatnak belőle eleget.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő