mszp.hu | Belföld
2022. november 21. 14:45

Orbánék cserben hagyták családok ezreit, a Tungsram és a Dunaferr dolgozói magukra maradtak

Az MSZP korábbi megoldás-javaslatai ellenére a kormány tétlenül nézte végig, ahogy tönkremegy a két óriásvállalat és ezáltal ezrek válnak munkanélkülivé Magyarországon.

Ugyan lett volna lehetősége Orbánéknak akár több millió eurót is lekérni az Európai Globalizációs Alapból az érintett munkavállalók átképzésére, bérkiegészítésére, vagy akár önálló vállalkozásuk elindításának támogatására, de a kormány ezt nem tette meg, tétlenül nézte végig az összeomlást. Koncz Zsófia miniszterhelyettes korábban azt is állította, hogy a kormány rendelkezésére állnak források, melyeket az esetleges leépítések kezelésére tudnának fordítani, ez elmaradt, így munkavállalók tízezreit hagyta faképnél a kormány.

Amennyiben a csődkormánynak derogált az Uniótól pénzt kérni, akkor lett volna más lehetőségük is, a bajbajutott dolgozók megsegítésére. Például azt a 8 milliárd forintot, amit a hazug plakátkampányukra költöttek, fordíthatták volna a kétségbeesett választópolgárok megsegítésére is. Ez a 8 milliárd forint elég lett volna a Dunaferr dolgozóinak és a beszállítók kéthavi bérének kifizetésére, ez 10 ezer ember megsegítését jelentette volna.

Az MSZP javaslatait teljesen figyelmem kívül hagyta a kormány, ennek következményeit pedig, sajnos, most több tízezer magyar munkavállaló érzi a saját bőrén. Orbánék egyszerűen cserben hagyták a tisztességes munkásokat, akkor amikor a legnagyobb szükség lett volna a segítségükre. Inkább fölösleges plakátkampányra és hazudozásra költötték azt a pénzt, amit a Dunaferr és a Tungsram dolgozóinak is adhattak volna.

Komjáthi Imre
az MSZP társelnöke