Belföld | beszámíthatatlan gazdaságpolitika
2012. november 03. 14:56

Orbánék és a lottószámok

A kormány káros és kiszámíthatatlan politikája miatt a gazdaság a jelenlegi recesszióból jövőre sem fog kilábalni - jelentette ki Burány Sándor, az MSZP képviselője.

Könnyebb kitalálni a heti lottószámokat, mint a kormány következő intézkedéseit - kezdte tájékoztatóját Burány Sándor. - Miközben az miniszterelnök arról beszél, hogy Brüsszel bármilyen megszorítást kérhet még, ő végrehajtja, a politikáját támogató Békemenet résztvevői azt kiabálják, hogy nem leszünk gyarmat.

Az ellentmondó kormányzati lépések között sorolta fel Burány az IMF-fel kapcsolatos kommunikációt is. Miközben Orbán Viktor többször jelezte: a tárgyalóasztalnál várja a Valutaalap képviselőit, a kabinet fizetett újsághirdetésekben zárkózik el olyan követelések elől, amelyet az IMF soha nem is kért Magyarországtól. Ezzel párhuzamosan Matolcsy György gazdasági miniszter amerikai üzletemberek előtt arról beszélt, hogy a világ mindhárom fejlődési centrumában - az USA, Ázsia és Európa -, jelen van az ország. Burány szerint elég lenne minimális földrajzi ismeret ahhoz, hogy Matolcsy belássa: sem Észak-Amerikában, sem Ázsiában nem vagyunk jelen, viszont a kabinet tevékenysége miatt egyre inkább Európa perifériájára szorulunk.

A gazdasági helyzetet elemezve a szocialista honatya megjegyezte: a jövő évre korábban prognosztizált szerény növekedési ütem sem lesz tartható, mint azt a GKI Gazdaságkutató Zrt. legutóbbi előrejelzésében állította. A cég a 0,8 százalékos GDP élénkülési jóslatát 0 százalékra rontotta, ám elképzelhető, hogy hamarosan már a gazdasági szakemberek is recessziót jósolnak 2013-ra. Ezzel párhuzamosan egyre romlik a befektetői környezet a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája és a jogbizonytalanság miatt.

Burány Sándor kiemelte: ma az Unión belül Magyarországon a legmagasabb az infláció, a megszorítások miatt folyamatosan csökken a hitelezés és a belső fogyasztás. Csomagok jönnek, mennek, de a recesszió marad - összegezte a kormány eddigi tevékenységét a szakpolitikus.

A Magyar Nemzetben megjelent hírre reagálva - miszerint október 23-a előtt Botka László, szegedi polgármester és Bajnai Gordon egy titkos találkozón az MSZP-n belüli puccskísérlet előkészítését tervezte meg - Burány ismertette: Botka jogi lépéseket tesz a lapban megjelent hamis információk miatt.