mszp.hu | Gazdaság
2023. március 03. 14:19

Orbánék felelőtlensége a gazdákat, és rajtuk keresztül minden embert sújt

Orbánék felelőtlensége a gazdákat, és rajtuk keresztül minden embert sújt
Családok százezrei szenvedik el nap mint nap a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következményeit. Miközben egyre több család kényszerül arra, hogy a gyalázatosan alacsony fizetések és az elszálló árak miatt az ételükön spóroljanak, addig az Orbán-kormány több ezermilliárdos áfabevételre tesz szert. Az MSZP szerint az ársapkát ezért nem lehet eltörölni, inkább ki kell terjeszteni. Továbbá azt követeljük, hogy nullára kell csökkenteni az alapélelmiszerek áfáját.

Az élelmiszerek brutális, Európa-rekorder drágulása minden magyar életét megkeseríti. A soha nem látott inflációhoz nagy mértékben hozzájárult az is, hogy a kormány semmilyen segítséget nem nyújtott a mezőgazdaságban dolgozóknak. A gazdák magukra maradtak az aszálykárokkal, nem juthattak hatósági áras üzemanyaghoz és az energiaválság közepén amíg a nagyvállalatok megnövekedett energia költségeit kompenzálta az állam, a magyar gazdák semmilyen segítséget nem kaptak. Ahhoz, hogy ne menjenek tönkre, az egyetlen megoldás az árak emelése volt.
 
Orbánék nem csak a gazdákat büntetik felelőtlenségükkel, de minden magyar embert is. Világszinten az egyik legmagasabb a hazai 27%-os ÁFA, a rárakódó 4%-os kiskereskedelmi büntetőadóval pedig gyakorlatilag 31%-ra emelt forgalmi adóval még többet tesz zsebre a kormány minden termék után. Az MSZP ezért javasolja az alapélelmiszerek áfájának nullára csökkentését, a kiskereskedelmi adó eltörlését. Az ÁFA-teher nélkül egyik napról a másikra érezhetően olcsóbbak lennének a termékek. Ha a kormány lemondana a hatalmas többletbevételről, amit az ÁFÁ-ból szed be, ismét elérhetővé válna számos termék mindenki számára. Például a kenyér ára 750 forintról 572 forintra csökkenne, a vaj 791 forint helyett 648 forintba kerülne, a száraztészta ára 846-ról 646 forintra csökkenne. Az ÁFA nullára csökkentésével minden bevásárlás alkalmával több ezer forintot spórolhatnának a magyar családok!
 
Az MSZP emellett elindította az Élelmiszerár-STOP kampányát, melynek céja, hogy a jelenleg 8 termék hatósági árát kiterjessze a kormány további termékekre, ami a tej esetében különösen indokolt. Ameddig Orbánék nem hajlandóak változtatni az adópolitikájukon, amíg ilyen drágák az élelmiszerek a fizetésekhez képest az ársapkák maradjanak fenn.
 
Harangozó Gábor,
az MSZP alelnöke

 

Kapcsolódó párttagok