Észak Online
2012. szeptember 05. 18:02

Orbánék hagyják gyógyulni a beteget!

A zempléni reumás betegeket most már nem a kisvárdai, hanem az egri kórház látja el. Alig 200 kilométernyi a távolság.

Immár közel 200 kilométert kell utazniuk azoknak a zemplénieknek, bodrogközieknek, akik reumatológiai kezeléshez szeretnének jutni egy kórházban: a nemrégiben életbe lépett szabályozás szerint ugyanis az ott élő betegek már az egri Markhot Ferenc Kórház ellátási körzetéhez tartoznak. Ebben a betegségcsoportban. Más betegségek esetén van, hogy Ráckeresztúrra, Visegrádra, vagy éppen Veresegyházra kell utazniuk. Az utak rosszak, a közösségi közlekedés kiszámíthatatlan, az üzemanyagárak az egekben. Ez az átalakítás így rossz, átgondolatlan, méltatlan, felelőtlen, gazdaságtalan. Minderről Vécsi István szocialista megyei önkormányzati képviselő, Ricse polgármestere beszélt szerdán Miskolcon, Lukács András megyei frakcióvezetővel közösen megtartott tájékoztatóján.

Vécsi István elmondta: az ellátórendszer átalakítását – amely mindenféle szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül került az Országgyűlés elé – a fideszes és KDNP-s parlamenti képviselők zokszó nélkül szavazták meg, azok is, akik vidéki képviselőként nyilván tudták, milyen felmérhetetlen kárt okoznak ezzel a vidéken élő betegeknek. Egy zempléni zsáktelepülésről indulva ugyanis szerencsétlen esetben akár egy napig is eltarthat, amíg célhoz érnek, s nyilván ugyanennyi az út visszafelé is. A beteget a hozzátartozók értelemszerűen csak ritkábban tudják látogatni, ez a gyógyulási folyamatot is meghosszabbíthatja.

Korábban – mondta Vécsi István – egy zemplénagárdi reumás beteg a kisvárdai kórházban is megkaphatta az ellátást, ami lényeges könnyebbség volt, hiszen ez az intézmény csak alig 20 kilométerre van a lakóhelyétől. De még Miskolcra is könnyebb lenne eljutniuk, mint Egerbe, ennek ellenére oda tartoznak. „Nem ezt ígérték! Adják vissza a gyógyuláshoz, a szabad kórházválasztáshoz való jogot a betegeknek, ne tegyék tönkre a vidéki embereket!" – mondta.

Lukács András szerint a kormányzat ezzel az intézkedéssel csak újabb szöget ütött a haldokló egészségügyi rendszer koporsójába. Emlékeztetett: a Fidesz által sokat szidott szocialista kormányzás idején Borsod-Abaúj-Zemplén megye majd' minden kórházát felújították, több szakorvosi rendelőintézet rekonstrukcióját elvégezték, sőt, újakat is építettek Tokajban, Göncön, Cigándon és Mezőcsáton. Az Orbán-kormány ezzel szemben folyamatosan forrásokat von ki az egészségügyből, az Egészségbiztosítási Alap például 2013-ban 60 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint az idén, pedig már az ideit is megvágták az előző évi kerethez képest.

A szocialista frakcióvezető beszélt a korábban önálló intézményként működő izsófalvai pszichiátria szakkórház kálváriájáról is. A szakkórházat ugyanis integrálták a megyei kórházba, így az intézmény most már csupán a megyei kórház egyik telephelye. Fel is akarták azt számolni, a betegeket pedig a kazincbarcikai kórházba költöztetni. Az anyaintézmény az izsófalvai ingatlan felújítására nyert 100 millió forintot – utólagos módosítással – más, szintén fontos célra költötte el, míg a betegeket, a szakszemélyzetet hónapokig bizonytalanságban tartotta, senki nem tudta, mikor költözik az intézmény, kinek lesz munkája, kinek nem.

A szocialisták szerint viszont a pszichiátria nem költözik sehova, nemrégiben ugyanis kiderült, hogy szakmai okok miatt a barcikai kórház mégsem lehet új otthona a betegeknek. Maradnak tehát ott, ahol vannak, viszont a felújításra szánt 100 millió forintot elköltötték, a szakszemélyzet egy része – a bizonytalanság miatt – új állás után nézett. „A kormányzati amatörizmus, az átgondolatlan, abszurd ötletelés miatt most ott tart az intézmény, hogy jóval rosszabb feltételek mellett működhet tovább ugyanott, ahol eddig is" – összegzett Lukács András.