mszp.hu | Belföld
2022. november 29. 16:06

Orbánék megoldás helyett feszültséget gerjesztenek az oktatók között

Orbánék megoldás helyett feszültséget gerjesztenek az oktatók között
A meghosszabbított veszélyhelyzet első lépéseként a kormány dönthetne a pedagógusok azonnali béremeléséről.

Az MSZP követeli, hogy a hitoktatóknak biztosított kiegészítő béremelést azonos mértékben terjesszék ki minden pedagógusra!

Hetek, hónapok óta nem csitulnak a kedélyek az oktatásban érintett szülők, diákok, pedagógusok körében. A közösen megfogalmazott, a helyzetet legalább minimálisan javító 9 pont egyike a tanároknak a hivatásukhoz méltó béremelés biztosítása. A kormány mindeddig azzal a cinikus válasszal hárított, hogy a béremelés Brüsszeltől függ.

De most újabb méltatlan megkülönböztetésre került sor: a kormány nagyhirtelen, rendeletben biztosított újabb 61.000 Ft/fő támogatást a hitoktatóknak az eddigi, átlagbér alapú támogatáson felül! Érdekes módon a 2023-as Költségvetési Törvényben már eddig is megduplázták (13 milliárd forint) a hitoktatásra jutó állami támogatást. További szépséghibája ennek a döntésnek, hogy a 2023-as Költségvetési Törvényben még az az újabb 10 %-os pedagógusi bérpótlék sem szerepel, amire minden kormánytag sűrűn hivatkozik!

Miközben a kormány prioritásként kezeli a hitoktatók bérének emelését, azt sem akarja tudomásul venni, hogy ezzel a lépésével az eltérő mértékű juttatások miatt tovább gerjeszti a feszültséget egy adott iskolán belül is. Külön érdekesség, hogy a hittan tanításáról nincsen semmilyen nyilvántartás: sem a minisztérium, sem az Oktatási Hivatal nem tudja azt sem, hányan járnak hitoktatásra.

MSZP