mszp.hu | Belföld
2020. július 23. 14:03

Orbánék miatt minden negyedik elhunyt magyar kezelhető ok miatt halt meg – ezt a rendszert akarja visszaállítani Kásler?

Orbánék miatt minden negyedik elhunyt magyar kezelhető ok miatt halt meg – ezt a rendszert akarja visszaállítani Kásler?
Az Eurostat felmérése szerint az unió negyedik legtöbb halálesete Magyarországon következett be 2017-ben. Ennél is szörnyűbb képet fest a hazai állapotokról, hogy minden negyedik haláleset megelőzhető vagy kezelhető lett volna.
Mindez pedig azt jelenti, hogy évről évre több tízezer ember idő előtti halálát okozza az Orbán-kormány azzal, hogy nem hajlandó megfelelően finanszírozni az egészségügyet.
 
Ezek a számok is azt bizonyítják, hogy az állami egészségügyi ellátórendszer békeidőben sem volt képes a teljes körű, betegbiztonságot garantáló működésre. A koronavírus-járvány pedig még durvábban rávilágított a rendszer súlyos problémáira. Az elmúlt 10 év után, ha valamikor, akkor most kellene lépnie a Fidesznek az egészségügy területén. Azonban a kormánypárt továbbra is a haverok pénzelését tartja fontosabbnak a magyarok egészsége helyett, az egészségügyben pedig azt a régi rendszert akarja visszaállítani, amelyben évente több tízezren halnak meg amiatt, mert nem kapnak időben megfelelő ellátást.
 
Az MSZP szerint újjáépítésre van szükség az egészségügyben is. Kiemelt prioritássá kell válnia, hiszen csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz, ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetésre, a szükséges eszközök beszerzésére való pénz, és akkor, ha az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló és kompetens kormánytag felel.
 
A Fidesznek nem a haveroknak kellene osztogatnia több száz milliárdot, hanem a gyógyításra szánt kiadásokat kellene megnövelnie 700 milliárd forinttal annak érdekében, hogy mindenki időben megkapja a megfelelő ellátást és csökkenjenek az elkerülhető halálesetek.
 
MSZP