mszp.hu | Belföld
2023. június 08. 13:44

Orbánék minden nap kivetnek valamilyen sarcot, és ettől várják az infláció csökkenését

Orbánék minden nap kivetnek valamilyen sarcot, és ettől várják az infláció csökkenését
Lassan lehetne olyan rovatot indítani, hogy „Napi sarc”, mert minden napra jön egy kormányzati megszorítás. A benzin, a gyógyszerek, a banki megtakarítások megsarcolása, és a többi megszorítás, mind egy „Orbán-csomagba” illeszkedik – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV Start című műsorában, csütörtök reggel.

A jövedéki adók növelése nem fogja letörni az inflációt, hiába rendelt Orbán Viktor az év végére egyszámjegyű inflációt. A banki megtakarításokra kivetett szocho-t hiába nevezik adónak, az egy járulék, amiért normális civilizációkban járadékot kell fizetni. Itt ez elmarad. A kormány intézkedései nem segítik a magyar embereket, inkább nehezítenek, az amúgy is nehéz anyagi helyzeten, növelik viszont Mészáros Lőrinc bevételeit.

A kormány minden nap sarcolja az embereket. A támogatott gyógyszerek esetében például bevezették, hogy a 10.000 forint alatt lévő gyógyszerekre 20 százalékos, az efölött lévő gyógyszerekre pedig 40 százalékos adót kell fizetni. Ők azt állítják, hogy ezt majd a gyógyszergyárak és a forgalmazók átvállalják, de senkinek ne legyenek kétségei, ezt végső soron a betegeknek kell majd megfizetnie – hívja fel rá a figyelmet Korózs Lajos.

Orbánék minden áldott nap bevezetnek valamilyen megszorítást, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozza a társadalom egyharmadát. Irtózatos ütemben gyorsul az elszegényedés Magyarországon. A nyugdíjasok esetében a januári 15 százalékos nyugdíjemelés már rég elolvadt, viszont az infláció az egekben. Minden egyes főcsoportban (köztük energiaárakban, élelmiszerekben), a top 5-ben van Magyarország, uniós szinten. 15 európai országban radikálisan csökken az infláció, de Magyarországon sajnos továbbra sem csökken. „Mindez az elhibázott kormányzati gazdaságpolitika eredménye. A kormánynak nem volt koherens válságkezelési programja, ide-oda kapkodtak, mindenbe egy kicsit belenyúltak, és várták a csodát, de az nem jött meg. Orbánék nem a családoknak adták a pénzt, nem oda adták, ahol arra szükség lett volna, hanem az oligarchák pénztárcáját hizlalták.”

Válságok mindig jöhetnek, de koherens gazdaság- és társadalompolitikával át lehet őket vészelni. Egy összetartó, egyenlőségre törő társadalom mindig ellenállóbb a válságokkal szemben, ezt a klasszikusnak mondható társadalomfilozófiát Orbánék felmondták, azzal, hogy kizárólag az oligarchák zsebét tömik. „Ez az ország 9 és fél millió tisztességesen élő ember országa, nem néhány milliárdosé. Éppen ezért én azt mondom, hogy az embereket, a családokat kellett volna segíteni.”

AZ MSZP szerint emelni kellett volna a béreket, meg kellett volna állapodni a szakszervezetekkel, nem ellehetetleníteni őket, tárgyalni kellett volna a nyugdíjas szervezetekkel. A kormány jelenlegi gazdaságpolitikája mellett csak a csoda segítségével csökkenhet év végére egyszámjegyűre az infláció – véli Korózs Lajos.

 

Kapcsolódó párttagok