STOP | Belföld
2012. december 08. 18:49

'Orbánék nem tettek meg minden tőlük telhetőt'

Európa balra van! címmel a jövő év derekáig három konferenciát szervez a Magyar Szocialista Párt Európa-politikai Tagozata és a Táncsics Mihály Alapítvány, amivel a lakosság figyelmét szeretnék felhívni az Európai Unió fontosságára.

A példátlan kihívások előtt álló Európa a hosszú távú béke és a szolidaritás záloga, sikere közös érdekünk, alternatívában nem gondolkodunk. Európát és az Európai Uniót szélsőséges politikai pártok nem tudják meggyengíteni, ezzel szemben a magukat európainak valló pártok hallgatása nagyon komoly gyengülését eredményezte az európai gondolatnak - fogalmazott Herczog Edit európai parlamenti képviselő, az Európa-politikai Tagozat tanácsadó testületének elnöke, aki hozzátette: az MSZP egy konferenciasorozattal szeretné felrázni a lakosságot, hogy odafigyeljenek az európai értékekre és gondolatokra.

A képviselő elmondta, az európai baloldal kiáll az unió értékei mellett és arra szólít fel, hogy az európai politika finanszírozásához szükséges forrásokat a következő 7 éves költségvetésben teremtsék elő. Véleménye szerint a forrásokat olyan beruházásokra kell fordítani, amelyekben az a legnagyobb hozzáadott értéket jelenti, ezért a szocialisták támogatják, hogy a legelmaradottabb régiók - ahol a fejlesztés igénye és lehetősége együttesen fennáll - kapják meg a legnagyobb támogatást, azzal a feltétellel, hogy a fejlesztések hatékonyak legyenek. - Arra van szükség, hogy a beruházásokhoz szükséges tőke érdekesnek találja a jövőben azokat a régiókat is a beruházásra, amelyeket ma nem tekint annak. Akkor leszünk elégedettek, ha nemcsak tettünk ezekért a célokért hanem valóságos eredményekről is be tudunk számolni, a hétköznapi átlagembernek pedig javul a megélhetése.

A tagozat különösen fontosnak tartja, és kiemelt helyen kezeli a fiatalok munkába állítását, illetve a fiatalok munkanélküliségének kezelését. Véleményük szerint elfogadhatatlan, hogy a gazdasági válság legnagyobb vesztese a munkaerőpiacra most kilépő fiatalok köre legyen. - Az is elfogadhatatlan, hogy a válság során elsősorban a pénzügyi veszteségről, és nem ebben a fiatal generációban rejlő tudásveszteségről beszélünk. Az Európa-politikai tagozat támogatja a kormányt abban, hogy Magyarország nyertese legyen a folyamatoknak, de úgy gondoljuk, hogy nem tettek meg minden tőlük telhetőt - mondta a képviselő, amit szerinte mi sem bizonyít jobban, mint hogy a jelenlegi költségvetési tárgyalásokon is 7 milliárd euróval kevesebb áll majd rendelkezésünkre, mint 2007-ben.

- Úgy kell a hétéves költségvetést elképzelni, mint a magyar népmesék hét mérföldes csizmáját - nagyon fontos, hogy nagyot, és jó irányba lépjünk, ezt tekinti a tagozat legfontosabb feladatának.

Az MSZP Európa-politikai Tagozata elfogadhatatlannak tartja továbbá az európai források makrogazdasági feltételekhez való kötését - amit az elmúlt időszakban kizárólag a konzervatív pártok képviselői szavaztak meg. - A szocialisták elutasítják, hogy a legszegényebb régiókat sújtsa a kormányzás rossz minősége. Ha ez így marad, akkor a rossz kormányzás a mostaninál is jobban megnöveli a forrásokhoz való hozzájutás nehézségét - zárta tájékoztatóját Herczog Edit.