atv.hu
2012. június 19. 13:50

Orbánék rákényszerülhetnek a vizitdíj bevezetésére

Az MSZP-s szakpolitikus szerint kivonulhatnak a külföldi gyógyszergyártók a magyar piacról az új gyógyszertámogatási rendszer miatt.

Kivonulhatnak a külföldi gyógyszergyártók a magyar piacról az új gyógyszertámogatási rendszer miatt – véli az MSZP szakpolitikusa. Az országgyűlés hétfőn szavazta meg az új egészségügyi salátatörvényt, amelynek legfőbb elemeként rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését, továbbá módosítják a gyógyszerek támogatási rendszerét; egyes régóta támogatott gyógyszerek gyártóit augusztustól plusz fizetési kötelezettség terheli.

Havas Szófia az ATV Startban azt mondta, miután jövőre a társadalombiztosítási alap, és így a gyógyszerkassza is mintegy felére csökken, a kormány a gyártók terheinek növelésével próbál több bevételre szert tenni. A chipsadótól várt bevétel ugyanis nem folyt be a kasszába, így jelenleg a beígért béremelésnek nincs fedezete – magyarázta Havas, aki szerint a gyógyszergyártók mellett a lakosság terhei is tovább nőhetnek, így például nem kizárt, hogy Orbánék is kénytelenek lesznek vizitdíjat bevezetni, ami viszont már feltehetően jóval több lesz háromszáz forintnál.

Havas szerint továbbá a gyógyszerkassza megkurtítása miatt az úgynevezett innovatív gyógyszerekből is jóval kevesebb kerülhet a piacra, ez pedig jelentősen rontja majd a betegellátást. A gyártók pedig majd szedik a sátorfájukat, és elmennek egy házzal arrébb, ahol jóval kedvezőbb feltételek várják őket – figyelmeztetett az MSZP-s szakpolitikus rámutatva, hogy ma már valamennyi gyógyszerüzemünk külföldi vállalatok tulajdonában van, amelyek ha kivonulnak, úgy igencsak nehéz lesz a magyar gyógyszeripart újjáépíteni, vagy akár piacot szerezni egy magyar gyógyszercégnek.

atv.hu / J. I

http://atv.hu/belfold/20120619_havas_szofia