mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. szeptember 16. 12:46

Orbánék szégyent hoztak Magyarországra és minden magyar emberre!

Az Európai Parlament ma délután nagy többséggel, 433 igen szavazattal, 123 nem szavazat ellenében elfogadta azt a jogállamisági jelentést, amely szerint Magyarország ma már nem demokrácia, hanem "egy választási autokrácia hibrid rezsimmel".

Ezt a képet sikerült kialakítania Orbán Viktornak és kormányának 12 év alatt Magyarországról, hazánkról!

Szégyen!

Orbánék szégyene, de minden magyar embert érint.

Lehet dühöngeni, kettős mércét, boszorkányüldözést kiabálni, de a kép - ahogyan azt az MSZP a jogállam és a demokrácia iránt elkötelezett igazi baloldali pártként számtalanszor elmondta - pontos, a tükör nem hazudik.

A helyzet ugyanis az, hogy Magyarország momentán szinte semmiben nem felel meg azoknak a demokratikus követelményeknek, melyek alapján 2004-ben az EU tagja lett. A Fidesz-rezsim mostanra szinte teljesen lebontotta a magyar jogállamiságot. A demokratikus fékek és egyensúlyok rendszere már a múlté. Az Alkotmánybíróságban és a Kúria élén ülő fideszes káderek Orbán Viktor bábjai. A köztársasági elnök egy mindenhez asszisztáló pártkatona, aki nem tölti be a törvényhozói hatalom feletti ellenőrző funkcióját. Az Állami Számvevőszék elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és helyettesei, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke már egytől-egyig a kormányzó párt kliensei.

Az ügyészség is kormányzati irányítás alá került, a szintén fideszes legfőbb ügyész pedig a bűncselekmények felderítése helyett inkább a párthoz köthető ügyek eltussolásában jeleskedik. Az önkormányzatiságot lebontották, elvették a települések pénzét, miközben a feladatok többségét meghagyták nekik – kivéve pár, suttyomban megsegített fideszes önkormányzatot. A manipulált és tisztességtelen választási rendszer révén szerzett kétharmaddal a Fidesz szavazógéppé silányította a Parlamentet: a valódi döntési jogkör egy olyan szűk klikk kezébe került, amely a háttérből, demokratikus kontroll nélkül dönt az ország sorsáról.

A magyar médiahelyzet is pártállami időket idéz: országos sajtóbirodalom szolgálja Orbán rendszerét, a KESMA több száz újságjával, országos rádiókkal és televíziókkal gyártja és sugározza a propagandát, már nincs független országos rádióadó, közszolgálati tájékoztatás helyett pedig a fideszes pártközpontból irányított agymosás zajlik.

Az Európai Parlament döntésének komoly politikai következményei vannak. Orbán Viktornak és a Fidesznek vállalnia kell a felelősséget ezért a szégyenért, és változtatnia kell hazug, korrupt, nemzet- és emberellenes politikáján a magyar emberek érdekében!