mszp.hu | Belföld
2022. szeptember 01. 14:25

Orbánék szerint fizessenek csak az együtt élő nagyobb családok!

Orbánék szerint fizessenek csak az együtt élő nagyobb családok!
Egy hónapja vezette be az Orbán-kormány minden idők legnagyobb gázáremelését.

Egy évi 2000 m3 földgázt fogyasztó háztartás esetében az Orbán-kormány 90%-os áremelést, egy 2500 köbmétert fogyasztó háztartásnál közel 200 %-os áremelést vezetett be, egy 3000 m3-t fogyasztó háztartásnál pedig majdnem négyszeresére emelte a földgáz egységárát!

Egyik sem feltétlenül az a fogyasztási kategória, ahol úszómedence, jakuzzi és egyéb luxusberendezések fűtése miatt nagy a fogyasztás.

Sokkal inkább azokról a családi házban élőkről van szó, ahol rossz a szigetelés, vagy ahol több generáció, nagyszülők, szülők, gyerekek élnek együtt, de közösen, egy mérőórán keresztül építették ki a ház gáz- vagy áramellátását.

Számos olyan elkeseredett visszajelzést kaptam családoktól, miszerint a rezsicsökkentés szabályainak megváltozása miatt, önhibájukon kívül a meghatározott átlagos szint feletti fogyasztóvá váltak.

Gulyás Gergely korábban azt a tanácsot adta nekik, hogy alakuljanak társasházzá! (Mondhatta volna azt is, ha nincs kenyér, egyenek kalácsot!)

Ez azonban komoly adminisztratív és többszázezer forintra rúgó anyagi terhet ró az érintettekre. Meg kell ugyanis fizetni az ügyvédi költségeket, az alaprajzot készítő földmérő mérnök munkáját, valamint az ingatlan-nyilvántartási díjat is. Sőt, mivel az eljárás elhúzódásának veszélye további veszteségekkel fenyeget, ezért soron kívüli eljárás esetén még további kiadás is felmerül.

Éppen ezért tettem fel a kérdést, hogy a - Szijjártó Péter korábbi nyilatkozatai alapján szükségtelen - lakossági gázáremelés hatásait szenvedőknek milyen segítséget nyújt az Orbán-kormány? Kaphatnak-e segítséget a társasházzá alakulás gyorsításához, egyszerűsítéséhez?

A Gulyás Gergely helyett és nevében válaszoló Fürjes Balázs mindössze annyit írt: "A Kormány vizsgálja, hogy a kedvezményes gázár elszámolás igénybe vehető legyen a több generációnak otthont adó, de egy mérőórával rendelkező családi házak esetében." (Palkovics helyettese, Koncz Zsófia még ennyit se írt...)

Döntés tehát nincs, csak vizsgálat. Lassú munkához idő kell! Addig is, fizessenek a gazdagok! Ja, nem! Ez nem a Fidesz szlogenje.

A Fidesz szerint fizessenek csak az együtt élő nagyobb családok!

Tényleg elképesztő Orbánék érzéketlensége, szakmai felkészületlensége és cinizmusa!

Aki belekezdett a társasházzá alakulásba, lehet, hogy feleslegesen tette, és a többletköltséget már nem kapja vissza.
Akik az átalakulást csak tervezték, azokat most elbizonytalaníthatja egy ilyen kormányzati válasz.

Egyetlen dolog biztos: mindannyian fizethetik a dupla, tripla, akár négyszeres gázárat.

Nem vizsgálódni kell, hanem lépni! Visszavonni a brutális lakossági energia-áremeléseket!