mszp.hu | Belföld
2020. május 10. 10:42

Orbánék változatlanul ködösítenek a Mátrai Erőmű megvásárlásáról

Orbánék változatlanul ködösítenek a Mátrai Erőmű megvásárlásáról
Valószínűsíthető igencsak túlfizették a kormányfő felcsúti barátját.
Orbán Viktor januári ígérete ellenére a kormány nem vált különösebben nyitottabbá a Mátrai Erőmű állami felvásárlása kapcsán. A kormányfő évi egyetlen érdemi sajtótájékoztatóján az akkor folyamatban lévő ügyletre tekintettel az érdeklődők türelmét kérte, a zárás utánra teljes nyilvánosságot ígérve.
 
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter március végén annyit hozott nyilvánosságra, hogy az állami MVM 17,44 milliárd forintot fizetett Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek az erőműcég többségéért. Pedig lapunknak szakértők a Mészárosék által eredetileg kifizetett vételár, illetve a - veszteséges - cégből általuk kivont nyolcmilliárdnyi osztalék alapján legfeljebb 3-4 milliárdos vételárat tartottak méltányosnak.
 
A héten Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára annyi újdonságot árult el Schmuck Erzsébet LMP-társelnöknek, hogy "a vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés eredményeként alakult ki". Az árat megállapító tanácsadó kiléte változatlanul titok.
 
Tóth Bertalan tudakozódására Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár néhány hete azt ajánlotta, az MSZP-elnök forduljon adatigényléssel az MVM-hez, amely minden kiadható információt nyilvánosságra hoz.
 
Tóth Bertalan beadta igénylését az MVM-hez, de az állami társaság semmilyen adatot nem adott ki - tudtuk meg a pártelnöktől. Ezért pert indítottak az MVM ellen - tette hozzá. Az ellenzéki pártelnök a Mészáros Lőrincéknek kifizetett összegből egy fillért se tart méltányosnak. A pénz azoknak az elbocsátásokkal amúgy is fenyegetett tömegeknek járna, akik számára az Orbán-kormány csak szavakban biztosítaná a megélhetést a térségben - fogalmazott.
 
Meggyőződésük, hogy a kifizetett vételár az EU állami támogatási tilalmába ütközik. Ezért, miután kiperelték az MVM-től az ügylet lényeges adatait, az összeg visszaszerzése érdekében az Unió hatóságaitól kérnek jogorvoslatot - tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok