mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. szeptember 07. 14:38

Fegyverbe hívja Orbán a szélsőségeseket, meg kell állítani az őrültet!

Fegyverbe hívja Orbán a szélsőségeseket, meg kell állítani az őrültet!
Megjelent egy hirdetés a Nemzeti Sportban, amely a Kárpát-medence védelmére szólítja fel a fiatalokat.

 Nem világos, hogy a szuronyos katonákat ábrázoló képpel szomszédaink, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria megtámadására szólítja-e fel híveit Orbán, vagy velük karöltve küzdene valamifajta láthatatlan ellenséggel. Akárhogy is, ennek nagyon súlyos következményei lesznek – erről beszélt Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője pénteken a Klub Rádió Megbeszéljük című műsorában.

Nem csak külpolitikai, hanem belpolitikai szempontból is rémisztő következménye lehet annak, hogy Orbán fegyveres harcot vizionál a Kárpát-medencébe. „Ilyen, egy a békét hirdető európai szövetségi rendszerben elképzelhetetlen. (…) Annyit hadd mondjak el az Alapjogokért Központról és arról, hogy milyen pénzekből működik, hogy a Nemzeti Sport tulajdonosa a KESMA, az Orbán köré összelopott, összegründolt médiamogul, aminek az elnöke ugyanaz, mint a Nemzeti Sporté, Szánthó Miklós. Egy kézben fut össze minden. Ha ez néhány őrült magánkezdeményezésű hirdetése lenne egy újságban, még legyinthetnénk is, de a tragikus az, hogy ez ma a hivatalos politika” – mondta Ujhelyi István.

A szocialista politikus figyelmeztetett, a kampány nem is néhány idősebb, revizionista nosztalgiával rendelkező korábbi MIÉP-est vagy szélsőjobbost szólít meg, hanem egy új generációt próbál mozgósítani.  „Elsősorban a 20-30-as generációt akarja központosított, állami szintre emelt politikával harcba hívni Orbán, aki még a vírus ellen is „állig felfegyverzett” hasonlatokat hozott”.

Az MSZP európai képviselője elmagyarázta, a szuronyos katonás kampány a magyar radikálisok mozgósításáról szól. „A 2022-es választásokat úgy látják, főleg a mostani önkormányzati választások és az ellenzéki együttműködés láttán, mint egy ki-ki harcot, amiben bármilyen eszköz megengedhető, és ehhez táborba kell sorolni mindazokat, akik valamilyen sérelemmel rendelkeznek. A migráns, a Soros, a covid és más külső ellenségek mellett most majd azt is lehet mutatni, hogy az is a haza ellensége, aki nem igazolja azt vissza, hogy akár szuronyt is ragadva, „nekünk a Kárpát-medencét kell megvédenünk””.

Kérdésre, hogy a sok beharangozott lőtérépítés után ez a hirdetés vajon nem valamiféle paramilitarista erő toborzása-e, Ujhelyi István emlékeztetett, „Láttunk már barna-fekete inges és munkásőr magánhadseregeket toborzó állampártokat. (…) A magyarok pont azért szavaztak az Európai Unió demokratikus közösségére, hogy az ilyenektől mentesítsük magunkat! Orbán láthatóan belezavarodott már az általa kreált folyamatos harci helyzetbe, ám én attól tartok, ennek nem lesz jó vége itthon, a belpolitikában sem, de az Európai normál kultúrkörből ezzel most végképp kiiratkozott a magyar kormányzati hatalom, az biztos”.

Hangsúlyozta, az „ultranacionalista” hirdetés árt a határon túli magyarság minden egyes tagjának, politikai közösségének, kulturális közösségének és családjaiknak is. „Azoknak ad szuronyt a kezébe, akik Romániában, Szlovákiában, Kárpátalján, a Vajdaságban a magyarság ellen fellépve ottani nacionalista politikát folytatnak. Ilyen volt a Balkáni háború is, ami tízezrek halálát okozta, és amelyet a saját szemünkkel láthattunk. Ez következik egy ilyen kormánypárti hirdetésből, ami felfoghatatlan, hogy hova vezet”.

Ujhelyi figyelmeztetett, az uszítás oda vezet, hogy őt magát is például rengeteg támadás és atrocitás éri felbőszített Orbán-hívek részéről. „Egy ilyen hirdetés felhatalmazást ad a militáns viselkedésre, ami egy idő után már nem csak szavakban, vagy egy bábu felakasztásában nyilvánul meg, ahogy én jártam, hanem a családom megfenyegetésében is. Ennek ez a belpolitikai következménye, ezért életveszélyes játék. Egy háborús képpel igazolni egy mai politikát, az a mai belpolitikai versenyharc egymás közti érdek-és értékellentétekben egy új eszközt hoz be. Ez elfogadhatatlan, ráadásul a határon túli magyarság érdekét sértik vele”.

Arról, hogy mit tehet ilyenkor az ellenzék, az európai képviselő elmondta, 2022-ben meg kell a pártoknak egyezniük egy történelmi rendszerváltásban. „Meg kell menekítenünk az országot ezektől a most már őrült hatalommániásként viselkedő alakoktól. Nincs más eszközünk! Látjuk azt, hogy társadalmi megmozdulásokat elfojtanak, csoportokat egymásnak eresztenek és mindenki mindenkinek harcosa és farkasa most már ebben az országban. Ebből nincs más kiút, mint a hatalmat kivenni a kezükből!” – mondta Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt képviselője.