Orbáni beismerés: csak külföldön nő a 'magyar' munkahelyek száma

Örülünk, hogy három év után az Orbán-kormány végre beismerte: a foglalkoztatási statisztikát csupán a külföldön munkát vállaló magyarok és a közmunkások száma javította.

Örömünkbe ugyanakkor csalódást vegyül, hisz a beismerő vallomást nem Orbán Viktor miniszterelnök, hanem Orbán Gábor államtitkár tette. Az igazi az lenne, ha a kormányfő állna ki és vallaná be, hogy az elmúlt három évben folytatott őrült politikája miatt menekül a munkaerő Magyarországról.

A kormányfői beismerés hiányában, valamint a hazai munkahelyhiány és az 500 ezer külföldre menekült magyar munkavállaló ismeretében rendkívül álságosnak tartjuk a miniszterelnök tegnapi felismerését, mi szerint "tisztességes és jó munkára itthon is szükség van".

Orbán Viktor pánikkommuniációjával ellentétben az MSZP – egyedüli pártként – az elmúlt években folyamatosan felszínen tartotta a munkaerő-elvándorlás egyre súlyosbodó problémáját. Azt az átfogó programcsomagot pedig, amely fokozatosan orvosolni tudná a bajt, már 2011 tavaszán bemutatta.

Az MSZP javaslata egyedülálló módon egyszerre négy kulcsterepen avatkozna be: az elsődleges munkaerőpiacon, a felsőfokú- és szakképzés, a lakáspolitika, valamint a gyermekvállalás területén. Az MSZP a magyar munkaerő elvándorlásának visszafordítását valóban nemzeti ügyként kezeli, a megoldás érdekében ezért a kész programját hajlandó bármelyik demokratikus párttal megvitatni.

Winkfein Csaba,
elnökségi tag