mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. február 16. 21:21

Orbánisztán vagy Európa?

Orbánisztán vagy Európa?
Az is a választás tétje, hogy Borsod kap-e újra 800 milliárd forintnyi EU támogatást

Az Európai Bíróság döntése után az Egységben Magyarországért új kormánya az, amely biztosíthatja, hogy az Orbánék lopásai miatt leállított EU-s pénzek az igazságszolgáltatás jogállami kritériumainak megfelelő helyreállításával ismét megérkezhessenek.

Sem a borsodiak, sem a csongrádiak, sem egyetlen tisztességes magyar nem tűri tovább az Európával való konfliktusainkról szóló fideszes hazugságokat – erről beszélt szerdán dr. Ujhelyi István, az MSZP európai képviselője és dr. Varga László, az Egységben Magyarországért Borsod 2. választókerületében indított képviselő-jelöltje Ujhelyi kampánykörútjának soron következő állomásán, Miskolcon.

„Varga László országgyűlési képviselőtársammal azért állunk itt, Miskolcon, hogy nagyon határozott és egyértelmű választ adjunk a kormány mai hazugságaira, amit az Európai Bíróság döntése után elmondtak” – jelentette be Ujhelyi István.

Kifejtette, Varga Judit „hazugságügyi” miniszter állításával szemben, amely szerint az Európai Bíróság politikai ítéletet hozott, a döntés valójában a magyarokat védi: az Orbán-kormány jogállam-lebontó ámokfutását és lopásait kívánja megakadályozni, ami a fejlesztést bőven igénylő borsodi térséget is sújtja.

„A mi érdekünk itt Miskolcon, az én városomban, Szegeden és mindenhol máshol, hogy megvédjük az európai forrásokat az orbáni maffiától, és hogy kikényszerítsük a magyar államhatalomtól, hogy jogállamiság legyen ismét ebben a csodás európai uniós hazában” – hangsúlyozta a szocialista EP-képviselő.

Ujhelyi István rámutatott, 14.000 milliárd forint érkezhet hazánkba uniós forrásokból a következő hét évben – ezt kockáztatja Orbán Viktor az oligarcha-rendszerrel, amit létrehozott, hiszen a bíróság ítéletének értelmében az Európai Unió pénzei, támogatásai nincsenek biztonságban Orbánék kezében.

Felvázolta, az ítélet nyomán kialakult helyzetben Orbánnak változtatnia kellene eddigi politikáján, vád alá helyeztetni Polt Péter legfőbb ügyészt és visszaadni az ellopott közpénz milliárdokat, ám ebben a magyarok nem bízhatnak.

„Nincs tehát más lehetőségünk: április 3-án el kell, hogy zavarjuk ezt a kormányt! Rendszerváltásra van szükség és vissza kell, hogy térjünk a normális európai demokráciák közé a jogállamiságot képviselve. Orbánisztán vagy Európa? Ez ma a választás tétje!” – húzta alá, nyomatékosítva, hogy az Egységben Magyarország képviselőire leadott voksok jelentik a garanciáját annak, hogy a most leállított európai pénzek eljussanak az országba és ugyanígy a térségbe is.

„Miskolcnak és Borsod-Abaúj-Zemplén megyének békére és fejlődésre van szüksége, ehelyett a kormány hadat üzent” – szögezte le Varga László. Figyelmeztetett, amikor két évvel ezelőtt a kormány hadat üzent az önkormányzatoknak, még csak a működési forrásokat nyirbálták meg, mostanra azonban már veszélyeztetik a magyar települések fejlesztési forrásait is, mivel Brüsszelnek is hadat üzentek.

A képviselőjelölt felidézte, a tömegközlekedés állami támogatásának szinte teljes megszüntetésével csak Miskolc zsebéből 500 millió forintot vettek ki, de ennek többszörösét, milliárdokat vontak el összesen a településektől a térségben és országban is.

Kijelentette, a térségnek olyan kormány kell, amelyik nem üzen hadat, hanem a békés és jó megoldások híve. „Arra kérünk mindenkit, hogy e szerint döntsön áprilisban, szavazzunk az önkormányzatokra, szavazzunk a települések fejlődésére, és természetesen szavazzunk a fejlesztési forrásokra, amelyek igenis szükségesek az előttünk álló hét évben!” – hívott fel az Egységben Magyarországért Borsod 2. választókerületében indított képviselő-jelöltje.

A térséget érintő konkrét számokról Ujhelyi elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2015 és 2021 decembere között is közel 800 milliárd forintot kapott az EU-tól fejlesztésekre, nemcsak gigaberuházásokra, hanem helyi vállalkozások, virágboltok, pékségek fejlesztésére is.

Aláhúzta, az Európai Bíróság döntése szerinte rendkívül gyászos nap Magyarország nemzetközi megítélésének történetében, ugyanakkor – mondta az MSZP EP-képviselője – ez egyben esély is arra, hogy hazánkat végre rendbe tegyünk április 3-a után.

Kapcsolódó párttagok