mszp.hu | Belföld
2020. október 13. 19:05

Orbánizmus helyett jogállamot!

Orbánizmus helyett jogállamot!
A Freedom House jelentése is azt erősíti meg, hogy az Orbán-kormány a járványhelyzetet kihasználva újabb lendülettel folytatja a demokrácia és a jogállam leépítését ahelyett, hogy a vírus elleni harcra koncentrálna.

Korlátlan ideig bevezetett rendeleti kormányzás, átláthatatlan és korrupciógyanús eszközbeszerzések, a kormánykritikus média működésének akadályozása, a szabad sajtó felszámolására indított újabb támadások, az olyan szabályozások, amelyek lehetővé teszik, hogy bárkit elvigyenek az otthonából egy kritikus Facebook-poszt miatt, mind a Fidesz érdekeit szolgálják és nem a vírus elleni védekezést.

Ez a jelentés is azt bizonyítja, hogy az, ami ma van Magyarországon, csak formájában köztársaság, valójában önkényuralom, amit fel kell számolnunk. Nincs demokrácia ott, ahol az állam központi hatalomgyakorlását egy politikai klikk irányítja, amelyben helyet kapnak családtagok, strómanok és lojális kliensek, akik ezt a rendszert az államtól a helyi szintig ténylegesen működtetik. Nincs jogállam ott, ahol a rendszer egyik jellemzője az elszámoltathatóság szinte teljes hiánya, hiszen az ellenőrzést garantáló fékek és ellensúlyok már nem, vagy csak alig érvényesülnek.

Az MSZP szociáldemokrata pártként azonban elkötelezett amellett, hogy 2022-ben a kormányváltó szövetség többi tagjával közösen helyreállítsa a jogállamot. A Fidesz önkényuralmi, egy szűk elit érdekeit szolgáló rendszere helyett mi egy demokratikus, szociálisan érzékeny és igazságos, egyben környezet– és klímatudatos Magyarországot akarunk létrehozni.

MSZP