2011. március 28. 00:00

Orbánnak már a pecsét sem szent

Orbán pecsétje jelkép. Az önzés, erőszakosság, arrogancia, a közösség semmibevételének jelképe.

Félreértés ne essék, tudjuk, hogy Orbán Viktor olyan pecsétet használhat, amilyet akar, hiszen a címer megjelenítésére nézve a nemzeti jelképekről szóló törvény mindössze irányadóként határozza meg az - egyébként pajzstartók nélküli - állami szabvány képét, amely bélyegzőkre amúgy sem érvényes. Azonban ezzel mégis akad némi hiba, ami megint jól mutatja a Fidesz alapvető hozzáállását bármilyen döntéshozatalhoz, intézkedéshez.

 

A probléma mindössze annyi, hogy ezt a címert és ezt a feliratot úgy használja a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke, hogy erről nem egyeztetett senkivel, nem született döntés ezen pecsét és címer használatáról. Egyes egyedül Orbán Viktor döntött úgy, hogy ezt fogja használni.

 

Mindez pedig jól mutatja a Fidesznek, Orbán Viktornak és kormányának a viszonyát a társadalomhoz. Az lényegtelen, hogy konszenzus legyen egy témában, a fontos, hogy a Fidesz, és különösen Orbán Viktor elvárja, hogy az történjen, amit ő akar. Nincs egyeztetés, nincs megállapodás, nincs vita senkivel, sem pártokkal, sem civilekkel, sem egyéb szervezetekkel, nincs határozat. Senkit nem kérdeznek meg semmiről, csak döntenek, ahogy nekik, ahogy neki tetszik.

 

Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, hogy a társadalom minden érdekelt szervezeteinek, pártjainak megkérdezése nélkül ne döntsön. Az anarchikus, erőszakos kormányzást pedig váltsa fel a kompromisszumos kormányzás. Egyeztessen, folytasson párbeszédet a civil szervezetekkel, a dolgozók érdekképviseleti szervezeteivel, a szakszervezetekkel, és természetesen a parlamenti pártokkal!

 

Török Zsolt,

szóvivő