2011. március 22. 11:27

Orbánt ismét kihagyják

A magyar uniós elnökség időszakára - Gödöllő helyszínnel - tervezett EU keleti partnerség csúcstalálkozó elmaradását hivatalosan a résztvevő kormányfők és magas beosztású állami vezetők időpont egyeztetési problémáival indokolták, és megszervezését az év második felében, a lengyel elnökségre bízták.

Most kiderül, hogy május végén Varsóban - ha nem is ilyen néven - mégiscsak megrendezik a csúcsértekezletet, a magyar elnökség idején, az eredetileg tervezett résztvevői körrel és Barack Obama amerikai elnök részvételével. Az elmúlt hónapok sorozatát figyelve, ez már több mint súlyos figyelmeztetés Orbán Viktor miniszterelnöknek az Európai Unió közössége és Washington részéről.

 A Magyar Köztársaság nemzetközi tekintélyének, befolyásának csökkenése tovább folytatódik. Azt követően, hogy Orbán Viktor nem kapott meghívást Párizsba, a Líbiával kapcsolatos egyeztetésre ? miközben a lengyel miniszterelnököt meghívták -, újabb készülő megaláztatásról érkeznek hírek. Barack Obama amerikai elnök május végén Varsóba látogat, és részt vesz a közép-kelet európai országok államfőinek értekezletén. Ott lesznek a térség EU-tagállamainak vezetői és a keleti partnerségi programban részt vevő államok meghívását is tervezik. Megrendezik tehát az elhalasztott keleti partnerségi csúcstalálkozót, a magyar elnökség idején Lengyelországban.

 Újabb bizonyítékát látjuk annak, hová vezet Orbán Viktor és kormánya felelőtlen bel- és külpolitikája. Nem lehet büntetlenül sértegetni egy közösséget, más nemzeteket, nem lehet kettős beszéddel kétségbe vonni közös értékeket. Ez a következménye annak, ha Orbán Viktor egyenlőségjelet tesz az EU, a Habsburg birodalmi központ Bécs és a kommunista Moszkva között, ha kioktatja Németországot, mondván: aki kitalálta a fasizmust, az ne oktassa demokráciára Magyarországot. Ez a politika oda vezet, hogy a magyar kormányfő és kormánya persona non grata lesz az EU-ban.

 Ismét felszólítjuk Orbán Viktor miniszterelnök urat, hogy hagyjon fel ezzel a politikával, bízza a külpolitikát azokra a diplomatákra, akik ma szégyenkezni és magyarázkodni kényszerülnek.

 Az MSZP elvárja a miniszterelnöktől, hogy ne rontsa Magyarország nemzetközi presztízsét, kapcsolatait, gazdasági lehetőségeit felelőtlen viselkedésével, kijelentéseivel.

Szabó Vilmos,

frakcióvezető-helyettes,

a Parlament Külügyi bizottságának tagja