Blikk
2011. október 03. 09:24

Óriás lakást kapott az államtól Halász

Hatalmas, 375 négyzetméteres hivatali lakást biztosított az állam Halász Jánosnak, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárának.

A fideszes politikus, aki tavaly június óta államtitkár, akár bújócskázhatott is a 4+1 szobás budapesti otthonban három gyermekével, akikkel válása óta is sokat foglalkozik. Kétségtelen, hogy nagy kényelembe csöppent, hiszen Debrecenben egy ennél jóval kisebb, 143 négyzetméteres lakással kellett beérnie, amihez egy közepes méretű, 609 négyzetméteres telek tartozik. Halász jól járt a többi vidéki államtitkárhoz  képest,  a  többiek szolgálati lakása valósággal eltörpül mellette, még Répássy Róbert igazságügyi államtitkáré is kisebb, ő egy 158 négyzetméteres ingatlannal Halász mögött, így csak második a rangsorban.

A belügyi államtitkároknak, Kontrát Károlynak és Tállai Andrásnak pedig 101, illetve 97 négyzetméteres szolgálati otthonban kell meghúzniuk magukat. Halász János ingyenes használatra kapta az ingatlant, csak a rezsit kellett fizetnie. Tavaly nyáron, kinevezése után költözhetett be, idén azonban augusztus 31-ével felmondta a bérleti szerződést. Megkérdeztük Halászt Jánost, nem tartotta-e túlzásnak, hogy egy óriási, 375 négyzetméteres luxuslakást biztosított neki az állam, valamint mi az oka, hogy felmondta az ingatlanszerződést, ám a fideszes politikus lapzártánkig nem válaszolt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sem indokolta meg, hogy miért kellett ekkora ingatlant fizetni Halász János után. Nem kaptunk választ arra sem, hogy hol van ez a lakás. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábban úgy tájékoztatta a Blikket, hogy az államtitkári lakások többsége az előkelő XII. kerületben találhatók, néhány pedig a nem kevésbé felkapott II. kerületben. A debreceni lakóhellyel rendelkező Halásznak, mivel nincs budapesti ingatlana, a jogszabályok szerint jár az állami lakás, vagy pedig albérleti díját – legfeljebb havi 231 ezer forint erejéig – állja a minisztériuma.

A vagyonnyilatkozata alapján nehezen elképzelhető, hogy Halász János saját lakást vásárolt volna, mivel a szerint nincs semmilyen megtakarítása, viszont van 40 milliós lakáshitele. Mint korábban megírtuk, összesen 12 államtitkárnak jár a milliós fizetése mellé lakás is. Nyolcan magánszemélytől bérlik, átlagosan havi 216 ezer forintért, vagyis éves szinten 21 millió forintba kerül az államtitkárok albérlete. Négyen állami lakásban laknak, ezek értéke a környék négyzetméteráraival számolva 250-350 millió forintra tehető.

Kozák Dániel

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/orias-lakast-kapott-az-allamtol-halasz-2066475