Óriási a feszültség az emberekben

Óriási a feszültség az emberekben
Az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3.sz választókerületének aktivistái a mai szombat délelőttöt Hajdúhadházon, a piacon töltötték. A héten gyűjtöttünk már Debrecenben, a Fényes udvari piacon illetve a debreceni Nagypiac előtt is. Mindhárom helyen szépen gyűltek az aláírások a lopásgátló népszavazáshoz. Sok-sok emberrel találkoztunk, sok véleményt meghallgattunk. Érzékeltük, hogy óriási a feszültség az emberekben, sajnos "mintha" kettészakadt volna az ország.Indulatok feszítik a Fidesz uralkodásának a veszteseit, de indulatok munkálkodnak azokban is, akik Orbán Viktortól mindent gondolkodás nélkül elfogadnak.

Mi, ezzel a "minimum" két Magyarországgal találkoztunk, aláírásgyűjtés közben. Hajdú-Bihar megyében az elmúlt hat évnek rengeteg vesztese van. A "kisemberek", akiket nem hagyott a Fidesz az árok szélén, hanem belerúgta őket, a két kezükből élők, akiket kizsákmányol a Fideszhez hűséges új úri rend, a nyomorban élők, az értelmiségiek, akik a gondolkodás szabadságát féltik, nem haboztak sokat, aláírták az íveket. Többen elmondták, hogy mindennapi megélhetési gondjaik vannak, nincs munkájuk, alacsony a nyugdíjuk, tartalékaik nincsenek, egyik napról, a másikra élnek. Szomorúan tapasztaltuk, hogy a közmunkások országa lettünk. Vidéken, de bizony Debrecenben is sok -sok család számára a sokszor megalázó közmunka jelenti a megélhetést. A kisebb településeken élők közül sokan elmondták, hogy a polgármesterek élet, halál urai, hiszen tőlük függ, ki kap közmunkát.Ez kiszolgáltatottá teszi az ott élőket,  aki meg mer szólalni bármilyen visszásság miatt, az elbúcsúzhat a közmunkától is.Ezért inkább csendben tűrik, hogy sok helyen embertelen, megalázó  körülmények között dolgoznak. Nincs wc , nincs még kézmosási lehetőség sem,többen  úgy fogalmaztak, hogy nem is veszik őket emberszámba.

Az emberek nem értik, hogyan lehetnek az Orbán Viktor környezetében élők, "egyik napról, a másikra" milliárdosok, miből telik a Fidesz vezetőinek az urizáló, dzsentri életmódra? Sokan elmondták, hogy ők egész életükben robotoltak, mégsem tudtak semmit sem félretenni. Gyermekeik, unokáik közül bizony itt Hajdú-Biharban is nagyon sokan külföldre mentek, "gazdasági bevándorlóként", és ott keresik a boldogulás útját. Felháborítónak tartják,  itthon csak az boldogulhat, aki a Fidesz csókosa, aki kiszolgálja a mai hatalmat, aki tudomásul veszi azt, hogy a középkort idéző új hűbéri rendszerben a legfőbb hűbérúr iránti feltétlen engedelmesség az elvárás.Többen megkérdezték,mit csinálnak az igazságszolgáltatás szervei, hiszen ők úgy látják,  a rendőrség és az ügyészség is a Fidesz elvárásainak megfelelően teszi a dolgát. Nem a törvényeknek , nem a jogállamiságnak akarnak megfelelni, hanem Orbán Viktornak.Úgy érzik, hogy nincs jogbiztonság, nincs valódi igazságszolgáltatás, a Fidesz mindent a saját hatalmi érdekeinek megfelelően használ fel.. Úgy fogalmaztak jó páran, hogy a környezetükben élő Fidesz kötődésűek, gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak,gátlástalanul kihasználják a kapcsolatrendszerüket. Aki ez ellen szót emel, az könnyen megütheti a bokáját.

Élnek a környezetünkben sokan, akik ugyan változást szeretnének, elégedetlenek a 2010 óta  történtekkel, de elmondták félnek, nem merik nevüket adni a lopásgátló népszavazáshoz. Szurkolnak, hogy sikerüljön, de ők tartanak a hatalom bosszújától, attól, hogy a Fidesz utána nyúl azoknak, akik egyetértettek azzal,  a magyar föld ne kerülhessen az új "nemesi" osztály kezébe. Többen elmondták, a félelem része az életüknek, úgy érzik,  a jelenlegi hatalom semmilyen eszköztől nem riad vissza, ha bárki megkérdőjelezi a mai viszonyokat. Talán nem véletlen, de az aláírók között nincs pedagógus, nincs állami alkalmazott, s nem található senki, akit bármikor  könnyen elérhet a Fidesz bosszúálló  keze.

Említettük, hogy létezik  még egy  másik Magyarország is.  Azok az emberek tartoznak ide, akik a Fidesz ma még megbonthatatlannak látszó stabil  szavazóbázisát jelentik. Ők azok, akiket észérvekkel nem lehet meggyőzni, akik számára Orbán Viktor személye a garancia arra, hogy a mai hatalom adta előnyökkel élhetnek.Többségükben ennek ellenére-vagy éppen azért--hatalmas indulatok munkálkodnak. Ez elő is jön belőlük, sokszor igen hangosan, és nyomdafestéket nem tűrő módon.Talán azt hiszik, hogy annak van igaza, aki a leghangosabb?

Az aláírásgyűjtésnek vannak olyan tanulságai, amelyek a szocialista párt számára is megfontolandóak. Minden településen ahol jártunk sokan hiányolták, hogy nincs jelen a település életében az MSZP, nem is tudják,   kik az ott élő szocialisták, gyakorlatilag nincs napi kapcsolatuk velük. Szeretnék, ha nem csak kampányidőszakban, vagy aláírásgyűjtéskor találkozhatnának a szocialista párt helyi, netán országos vezetőivel, hanem gyakrabban, a hétköznapokban is. Sok-sok baloldali gondolkodású ember fogalmazta meg,  rájuk számíthat a szocialista párt, hiszen azt szeretnék, ha 2018-ban a magyar baloldal képes lenne a Fideszt leváltani.Kérik, hogy a  június 25-ei kongresszus után az MSZP a jelenleginél markánsabban, erőteljesebben képviselje a vidéken élők, az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekeit. Jó lenne, ha a szocialisták egyértelműen megfogalmaznák, egyszerű, emberi nyelven, milyen Magyarországot akarnak 2018- után, melyek azok az értékek, amelyekből nem engednének ha ismét kormányra kerülnének. A Hajdú-Bihar megyei emberek azt is látni szeretnék, hogyan képzeli el a magyar vidék jövőjét a szocialista párt, hogyan akar a közmunka helyett, értékteremtő munkát biztosítani az itt élők számára. Szeretnék ha az MSZP hitet, reményt adna a számukra, egy új élet esélyét várják a szocialistáktól, a magyar baloldaltól az emberek.

Debrecen, 2016.június 18


Kapcsolódó galéria: Óriási a feszültség az emberekben

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »