mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 01. 13:09

Óriási lakossági tiltakozás a Velencei-tónál – az MSZP segít

Óriási lakossági tiltakozás a Velencei-tónál – az MSZP segít
A tiltakozásokat segítve lakossági konzultációt, majd akár helyi népszavazást is indítanak a területi ellenzéki képviselők a gárdonyi partszakaszok magánterületbe adása ellen – erről tartott online sajtótájékoztatót Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, választmányi elnöke és Eötvös Pál, ellenzéki önkormányzati képviselő szombaton, az agárdi ex-strand most építési területről bejelentkezve.

A hatalmas lakossági ellenállás mellé áll az MSZP Gárdonyban, miután a helyi önkormányzat kormánypárti többsége az építési szabályzat példátlan módosításával lehetővé tette a Velencei-tó helyi partszakaszának elvételét az emberektől.

„Egy nagy tüntetésen vagyunk itt a Velencei-tó partján Eötvös Pállal, a helyi ellenzék képviselőjével a civilek tüntetésén, ahova nagyon sokan jöttek vidékről is, ahol a NER-lovagok kisajátítják a szabad vízpartokat” – jelentette a helyszínről Kunhalmi Ágnes.

Elmondta, ez a tendencia szerintük mindenkinek „szúrja a szemét” és a folyamatot meg kell állítani. Hangsúlyozta, a helyszínen demonstráló civilek a helyi szabadstrandok megmaradásáért, illetve a környezetkárosítás ellen vonultak fel. „Az emberek érdekeit sérti a profit érdekeltsége, amit a fideszesek képviselnek, az MSZP részéről ezért kezdeményeztünk népszavazást, hogy a természetes tavainkon maradjanak meg a szabadstrandok, ne lehessen kisajátítani ezeket a területeket”!

Hozzátette, a kezdeményezéssel az ország többsége egyetért, hiszen a téma nem pártpolitikai kérdés. „Teljes társadalmi összefogásra van szükség, mert bár sok fideszes polgármester is összeroppan a Fidesz nyomása alatt, tt, Gárdonyban nem ez a helyzet, itt nem akar a fideszes polgármester az emberek oldalára állni”.

Eötvös Pál elmondta a civileknek, helyi lakosoknak, és azoknak, akik a Velencei-tóra járnak fürdeni az a céljuk, hogy a jelenlegi szabad partszakaszokat megőrizzék. „A lakossági fórumon a helyi építési szabályzat módosítása kiverte a biztosítékot és hatalmas lakossági ellenállásba ütközött! A 30 méteres védelmi sáv csökkentése, a beépíthető magasság növelése, a legkisebb terület feldarabolhatósága az első lépések az eladás irányába”.

Rámutatott, mivel a lakossági fórumon mindez óriási ellenállásba ütközött, most próbálják megakadályozni az építési szabályzat módosítását. „Hárman, ellenzéki képviselők, postára adunk egy képviselői konzultációt, amit vissza fogunk kapni, és ha az lesz az eredménye, hogy maradjon meg úgy, ahogy van a partszakasz – 50 éve védelem alatt állnak a partjaink! – akkor kezdeményezni fogjuk helyi népszavazás kiírását, amelyben szintén ezt a kérdés fogjuk feltenni. Ez az egy eszközünk van arra, hogy megmaradjanak a szabad partjaink” – jelentette be.

„Mindenkire számítunk, teljes összefogás kell, hogy megvédjük a szabad partszakaszokat” – szólított fel zárásképpen Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok