mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. december 18. 15:47

Óriási lehetőség Magyarországnak Mesterházy Attila NATO Parlament elnöki kinevezése

Óriási lehetőség Magyarországnak Mesterházy Attila NATO Parlament elnöki kinevezése
A NATO Parlament elnökének lenni az eddigi legjobb lehetőség euroatlanti szinten képviselni a magyar emberek érdekeit, focihasonlattal élve ez olyan, mint egy egészen másik ligában játszani – erről beszélt Mesterházy Attila, az MSZP képviselője, a NATO Parlament új elnöke szerda reggel az ATV Start című műsorában.

Mesterházy, új NP-elnökként, a NATO értékrendjéről beszélt, valamint a megfelelő viszonyról, amit Magyarországnak a NATO tagjaként, a partnerországokkal, illetve más, nem euroatlanti érdekeltségű országokkal, részben Oroszországgal, de mindenekelőtt Kínával tartania érdemes.

 „Euroatlanti közösségünknek megvannak a világos biztonságpolitikai érdekei, amelyek néha ütköznek egyes kereskedelmi kapcsolatok kialakításával. A NATO Parlament egy összekötő kapocs a NATO, mint védelmi szervezet és a nemzeti parlamentek között” – ismertette Mesterházy Attila a diplomáciai pozíció jelentőségét.

„A NATO Parlament elnöke egy önálló agendát is visz, rendkívül sűrű az utazási programja is. Ez egy nagy lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat, elkötelezettségünket. Nekem nagyon fontosak ezek az értékek, és ezeknek hangot is kívánok adni a tevékenységemmel” – mondta és ismertette, hogy a jelenlegi magyar kormány részéről melyek azok a problémás pontok, ahol eltér a NATO-ban vállalt fontos szerepvállalásától.

„ A múlt héten már vezettem egy olyan panelbeszélgetést, amely pont Ukrajnával valamint Oroszország helyzetével foglalkozott.” – ismertette Mesterházy, mint a NATO Parlament frissen megválasztott elnöke, aki szerint pozíciója többek között egy nagy lehetőség, hogy a NATO meg tudja érteni, hogy gondolkodnak a magyarok. „Magyarország blokkolja jelenleg a legmagasabb szintű együttműködést a NATO-val az ukrán nyelvtörvény miatt, ami ott hátrányosan érintette a kisebbségeket. A NATO-ban elítélik, amit ebben az ügyben a magyar kormány tesz. Ebben persze kevesebb információjuk van a partnereinknek, de ezt a kérdést, úgy ítélik meg, hogy Magyarországnak nem szabadna összekötnie ezt a két kérdést egymással, különösen úgy, hogy Oroszország agresszió alapon elfoglalta Ukrajna egy részét, a Krím-félszigetet” – utalt arra, hogy hatékonyabb diplomáciai eszközök használata is lehetséges lenne.

„Hogy pont ez a fajta nyomásgyakorlás-e a legjobb, abban nem vagyok 100 százalékig biztos, hiszen vannak más országok is, amelyeknek a kisebbségét érinti ez a nyelvtörvény, nemcsak az oroszok, hanem mások is. Ők háttér-diplomáciával próbálják ezt a kérdést kezelni, így ezzel, Magyarországgal ellentétben, a saját presztízsüket nem rombolják” – állapította meg a szocialista politikus.

„Jól tudjuk, hogy a románok, a lengyelek és még sokan folytatnak háttértárgyalásokat ebben az ügyben. Valahol értem, hogy mit akar a kormány ezzel elérni, de azt látom, hogy nem mentek sokkal többre vele, mint a háttér-diplomáciával az egyéb országok. Viszont kialakult ez a fajta negatív kép a magyar kormányról. Ezért a pozícióm nagyon izgalmas, nagyon nagy megtiszteltetésnek tartom, és még a kisfiam is – aki nagy futballrajongó – is azt mondta, hogy „ez már egy másik liga lesz”” – utalt a magyarok képviseletében mostantól indult nagy jelentőségű munkára a szocialista Mesterházy Attila, az MSZP képviselője, a NATO Parlament Elnöke.

Kapcsolódó párttagok