2012. augusztus 31. 11:03

Oroszország megkerülhetetlen partner - EP-delegáció Szentpéterváron

Az Európai Parlament és az Orosz Állami Duma képviselői 2012. augusztus 30-31 -én Szentpéterváron vitatták meg a két fél együttműködésének kérdéseit.

„Napjainkban mind Európában, mind Oroszországban az emberi jogok területén legfontosabb a szegénység, a szociális lecsúszás elleni küzdelem. Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk erre a jövőben, különös tekintettel a vidéki, a falusi szegénység problémáira”- emelte ki Tabajdi Csaba, az EP delegáció magyar tagja.

„Szergej Zseleznyák, Orosz Parlamenti alelnök jelenlétében folytatott vita fő tanulsága, hogy a legkényesebb kérdéseket, a szólásszabadságot, a civil szervezetek akadálymentes tevékenységét is meg lehet és meg kell vitatni. Számos aggasztó dolog van Oroszországban az emberi jogok terén, mint például a civil szervezetek, az internethasználat vagy a szólásszabadság korlátozása. Az Unió részéről egyértelműen képviselnünk kell a demokrácia, a jogállamiság s szólásszabadság, az emberi jogok alapvető közösségi értékét.”– húzta alá Tabajdi.

„A Pussy Riot ügye, amely bejárta a világsajtót csak érintőleges téma volt. A Parlamenti Vegyesbizottság ülésén egyetértés volt abban mind uniós, mind orosz részről, hogy az együttes botrányos szereplése nem tekinthető klasszikus ellenzéki megnyilvánulásnak. Az EP képviselői a börtönbüntetést politikailag elfogadhatatlanul túlzó ítéletnek minősítették. Éppolyan elfogadhatatlannak tartották azonban azt is, hogy az együttes provokatív feltűnésével, templomi demonstrációjával megsértette a hívő emberek érzékenységét. Nyugat-Európában is botrány lett volna, ha ilyen eseményre kerül sor a kölni Dómban, a római Szent Péter Székesegyházban vagy az esztergomi Bazilikában. Nem kellene a Pussy Riot énekeseiből emberi jogi aktivista hősöket kreálni” – foglalta össze a szocialista delegációvezető az ülés ezen részének következtetéseit.