mszp.hu | Belföld
2020. november 07. 21:17

Oroszrulettet játszik a miniszterelnök a magyar társadalommal

Oroszrulettet játszik a miniszterelnök a magyar társadalommal
Oroszrulettet játszik a miniszterelnök a magyar társadalommal. Nem szakmai, hanem politikai kormányzás folyik, amely a járványt nem is veszi tekintetbe – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

Azt is mondta: eljött az ideje az iskolák bezárásának, mert „megváltozott rendkívüli módon a helyzet”.

„Miért nem tesztelnek? Azért, hogy ki ne derüljön, hogy valójában mekkora a baj. Miért nem adja (a kormány) a 100%-os táppénzt, amit az MSZP is követel? Hogy dolgozzanak betegen is az emberek, mert 60%-os táppénzből nem lehet megélni. Miért nem csinálja meg a home office-törvényt, ami nagymértékben segítené a gazdaság működését egy másik rendszerben? Nem csinálja. Kérdőjelek, kérdőjelek, kérdőjelek” – hozott példákat a kormány döntéseiről.

Azt mondta: egyetért azokkal, akik szerint Orbán megpróbálja kibekkelni a gazdasági visszaesést még annak árán is, ha több ezerrel többen fognak meghalni.

„Tudja, hogy mit csinál” – húzta alá.

„Politikai döntéseket hoz. Fél szemmel már, ha nem mindkét szemével, a következő választásokra gondol.”

Azt mondta: a miniszterelnök egy parlamenti kérdésére elismerte, amit az MSZP folyamatosan hangsúlyoz: hogy ha a gazdaságot is életben akarják tartani, annak a tesztelés és a kontaktnyilvántartás lenne az egyik kulcsa. Orbán mégsem ilyen döntéseket hoz.

Pedig akceptálható a kormány meglátása, hogy egyszerre kell az emberek egészségét védeni és a gazdaságot életben tartani, mégis mindkét aspektust nézve súlyos kritikákat lehetne fogalmazni a kormánnyal szemben.

Sokkal keményebb járványellenes intézkedésekre lenne szükség, hiszen a fertőzöttek száma a kórházakban néhány nap alatt megduplázódott. „Ha ez így folytatódik, mi lesz 2 hét múlva?” – kérdezte.

Megerősítette Tóth Bertalan társelnök szavait: mindenért, ami most és ezután történik, Orbán Viktor és a Fidesz a felelős.

Hangsúlyozta: nem az ellenzék van cselekvési pozícióban, hanem a kormány.

A kormánynarratíva „állandóan azt mondja, hogy az ellenzék akadályozza a kormányt a cselekvésben, (…) a védekezésben. Hogy? Kétharmada van a Fidesznek! (…) Ne mutogasson másra!” – fakadt ki.

Rámutatott: „A kritika joga, a javaslattevés joga, az viszont a miénk”; el is mondták többször, hogy a gazdaságvédelmi alapból ne vadászati kiállításra, kastélyprogramra, űrkutatásra, MotoGP-re meg olimpiai központra költsenek, hanem „csak a védekezésre, a vírus lassítására, a vállalkozók és a munkavállalók, és a magyar családok segítésére”.

Azt mondta: „nagyon jól tette a kormány, hogy megfogadta” az MSZP érettségire vonatkozó javaslatait, hiszen így nem történt tragédia; és a szintén MSZP-s kezdeményezésű 500 ezer forintos egyszeri juttatást az egészségügyi dolgozóknak.

„Nagyon remélem, hogy a szociális dolgozók is megkapják ezt a pénzt” – tette hozzá.

Közölte: az MSZP az orvosok és az egészségügyben dolgozók bérének tetemes emelését is javasolta. Ezt most a kormány megfogadta, de a feltételek miatt nem biztos, hogy a lépés beváltja a kormány reményeit.

Az iskolákról az MSZP oktatáspolitikusa azt mondta: 14 éves kormál húzná meg a határt. Addig a hagyományos formában folytatná az oktatást, viszont 14 éves kor fölött minden iskolát bezárna: a gimnáziumot, a szakképzést és a felsőoktatást is.

Megerősítette: az MSZP meg fogja szavazni a Parlamentben a különleges jogrend 90 napra való kiterjesztését. Az, hogy a kormány most 90 napra kér felhatalmazást, „tulajdonképpen egyfajta elismerése annak, amit anno mondtunk, hogy hogy nem lehet korlátlan felhatalmazást adni”.

Kapcsolódó párttagok