mszp.hu | Belföld
2022. szeptember 27. 22:21

Őrsi: Az önkormányzati politizálás az egyik legnemesebb feladat

Őrsi: Az önkormányzati politizálás az egyik legnemesebb feladat
Az önkormányzati szintet tartja a politikában az egyik legnemesebb feladatnak Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének MSZP-s polgármestere – mondta el a politikus az ATV-ben szerdán.

Itt ugyanis kézzelfogható eredménye van annak, „ha valaki épít, csinál; leginkább, ha segít”, „ez egyből látszik”. Az önkormányzatokon keresztül meg lehet mutatni, pontosan milyen cselekvésekre képes az ellenzék – közölte Őrsi a tévé Start című műsorában.

Épp ezért hibának tartja, az elveivel és az értékítéletével „nehezen fér össze”, ha valaki ugródeszkának használja az önkormányzati politikát – jelentette ki.

Elárulta, a vasárnapi II. kerületi önkormányzati időközi választás előtti kopogtatások során kiderült: a választók nem támogatják újra azt a pártot vagy pártszövetséget, amelynek a megválasztott önkormányzati politikusa később inkább az országos politikát választotta, és önkormányzati pozíciójából listán vagy egyéniben átült a Parlamentbe, vagy más országos tisztséget vállalt.

Mint mondta, akkor alakulhat ki bizalom az ellenzék iránt, ha az emberek „meg tudják mondani róla, hogy mit csinál, milyen alternatívát kínál”. A már a 2024-es választásokra történő „szigorú számításokon és pragmatikus politikai szándékokon alapuló egyeztetések”, hogy ki kinek a helyén indul vagy kivel fog össze, a nyilvánosságban elnyomják a szociális válság vagy a rezsihelyzet kezelésére megfogalmazott ellenzéki javaslatok súlyát.

Saját kerületéről elmondta: míg a szomszéd kerületek sorra jelentik be, hogy az energiaár-növekedés miatt bezárják uszodáikat, kulturális központjaikat, addig a II. kerület volt olyan előrelátó és szerencsés, hogy egy korábbi hosszútávú energiabeszerzés révén jövő tavasz végéig biztosítani tudja a rezsicsökkentett árnál is olcsóbb energiát.

„Alap számunkra, hogy nem zárunk be szociális intézményt, kulturális intézményt, sőt még sportlétesítményt sem, ami az egyik legnagyobb fogyasztó” – jelentette ki.

Ettől függetlenül „nem dőlnek hátra”, és már nyár eleje óta takarékoskodnak: klímaszabályozást vezettek be az önkormányzati intézményeknél, egy nemzetközi konzorcium tagjaként létrehozzák az első energiaközösséget Budapesten, valamint felmérték, hogy csak az önkormányzati tulajdonú ingatlanok tetejére 8-9 ezer négyzetméter napelemet lehet telepíteni, a konstrukcióba pedig a társasházak is becsatlakozhatnak – mondta el.

Szociális téren „talán az egyik legszélesebb hálót biztosítjuk a rászorulóknak” – mondta, kifejtve: emelik a kerület lakhatási, díjhátralék-kezelési és létfenntartási támogatásainak összegét, és energetikai tanácsadást is nyújtanak.

Új döntésük, hogy az évi egyszeri idősek napi hajókirándulás helyett 5 ezer forintos, a Fény utcai piacon levásárolható élelmiszerkupont adnak a rászoruló kisnyugdíjasoknak.

Mint mondta, „tudjuk, hogy a mai élelmiszerárak mellett és mai szociális helyzetben nem elég” ennyi segítség, de „minden kis segítség számít”; ugyanakkor a megújulóban lévő piacon is nőhet így a vásárlók száma, fejlődhet a közösségi élet.

Kapcsolódó párttagok