mszp.hu | Belföld
2019. július 28. 20:48

Őrsi Gergely: Nem kardot szeretnénk a kezünkbe fogni, hanem kőműves kanalat

Összefogó, fenntarthatóan élhető II. kerületet ígér Őrsi Gergely az ellenzéki pártok kerületi polgármesterjelöltje, aki számos civil szervezet támogatását is bírja.
Július 28-án sajtótájékoztatót tartott Őrsi Gergely a II. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje, amelyben bemutatta legfontosabb céljait és az ellenzéki összefogás helyi tagjait.

A polgármesterjelölt elmondta, a politikában elmérgesített háborús övezet helyett „Mi azt szeretnénk, hogy ha az önkormányzati politika nem abból állna, hogy rendezvényszervezés és nagyotmondás, hanem meghallgatná az itt élők szavát, problémáit és megoldaná. (…) Mi azt szeretnénk, ha az emberek meghallgatnák egymást, ha az emberek valódi problémái teret kapnának.

Mi azt szeretnénk, hogy ha az egészségügy európai színvonalú lenne, és nem kardot szeretnénk a kezünkbe fogni, hanem kőműves kanalat, és minden olyan eszközt – legyen az fűnyíró, vagy kátyúzógép, – ami az itt élők mindennapjainak a jobbá tételét szolgálja. Mi erre vállalkozunk, ezért indulunk el közösen, és nagy öröm számomra (…), hogy a pártokon kívül számtalan civil személyiség, számtalan civil szervezet támogatja a munkánkat.” Őrsi a konkrét, súlyos problémák között sorolta fel a többek között a szelektív szemétszállítás kilenc éve megoldatlan ügyével is kapcsolatos környezetszennyezést, ami polgármestersége esetén fontos orvosolandó téma lesz.

A DK részéről Gy. Németh Erzsébet, elnökségi tag felidézte: „Budapesten mindenhol létrejött a közös ellenzéki együttműködés, amiben nagyon sok helyen civilek, civil szereplők, kiemelkedő személyiségek is vannak”. (..) „Budapest mindenkié és a II. kerület is mindenkié.

Mindenki Budapestért, mindenki a II. kerületért!” – adta ki a jelszót Gy. Németh, aki szerint az eddigi városvezetés a „Fidesz kottájából játszott”. „Vegyük kezünkbe a városunkat, a II. kerületiek vegyék vissza az otthonukat (…) és szavazzanak ősszel Őrsi Gergelyre és csapatára. Karácsony Gergely főpolgármesterrel és az összefogás jelöltjeivel már egy jobb, egy „más Budapesten fogunk élni” – tette hozzá.

Berg Dániel a Momentum országos elnökségének tagja és helyi képviselőjelölt arról beszélt, a szavazók segítségével, a ma még ellenzéki, de többségre kerülő képviselőcsoport, a jelenlegi, Fidesz által méltatlanul elhanyagolt, egészségtelen városrészhez képest egy egészséges és fejlett kerületet hoz létre: „Mi egy XX1. századi kerületben hiszünk. (…) ingyenes internettel. Egy valóban zöld kerületben hiszünk, ahol a fenntarthatóság és az innováció kéz a kézben jár, például korszerű közlekedéssel, amivel a kerület minden pontjáról gyorsan és kényelmesen elérhető a városközpont.

Egy olyan kerületben, ahol az iskolákban a diákok megkapják azt a tudást, amivel versenyképessé válnak a modern világban, és a mindenki számára elérhető, szabad kultúrában”. A képviselőjelölt utalt arra is, hogy Közép-Európa számos városa előttünk jár ezen a téren.

Dénes András a Párbeszéd országos elnökségi tagja azzal indított, hogy már az országgyűlési választás is megmutatta, hogy az változást akarók vannak többségben, de akkor ez még nem szerveződött egységes ellenzéki erővé, ám azóta „Az ellenzék megtanulta a leckét és sikerült egy teljes körű összefogást létre hoznunk a kerületben, mi több, az egész fővárosban is.” Az új főpolgármester, Karácsony Gergely és Őrsi Gergely fogják elhozni ezt a változást. Őrsi Gergely egy szociálisan sokkal érzékenyebb, környezettudatos kerületet fog létrehozni, mondta Dénes.

Dr. Szepesházi Péter, a kerület közismert egykori bírója, ügyvédje és jogvédője az emberek jogbiztonságáért állt ki és szólalt fel az összefogás képviselőjelöltjeként. „Azt gondolom, hogy amíg a NER-lovagoknak szabad terepjáróval áthajtani a piroson, tilos helyen építkezni, lezülleszteni az egészségügyet, mondván, hogy ők úgyis magánklinikákon illetve külföldön fognak gyógyulni, addig nincs minden rendben.” Szepesházi kitért még a fenyegető iskolabezárások valamint a helyi propaganda média problémáira is.

Szalay Krisztina színművész, író, producer, drámatanár, aki 26 éve a kerületben él, arról beszélt, hogy ő is képviselni szeretné a helyieket egy valódi közösség létrehozásával, mert „Az emberek már nem is merik említeni a problémáikat.” Ígérte, ő majd hangot ad ezeknek.

Zárszóként a polgármesterjelölt elmondta: az összefogás mindenhol olyan jelöltet állít, akivel megnyerhető a választás a Fidesz jelöltjével szemben. Az ellenzéki jelöltekkel a pártok a saját lakossági érdekeiket erősen képviselő önkormányzatokat szeretnének, és így egy jobb Magyarországot – zárta a tájékoztatón gondolatait Őrsi Gergely, a II. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje.