mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. május 31. 11:50

Őrsi Gergely: Szociális alapon, szolgálati lakásokat szeretnénk kialakítani

Őrsi Gergely: Szociális alapon, szolgálati lakásokat szeretnénk kialakítani
A második kerületi városvezetés és a budavári önkormányzat összefogva üresen álló albérleteket szeretne az erre rászorulóknak juttatni. Őrsi Gergely, a második kerület MSZP-s polgármestere a szerda reggeli SpiritFM Aktuál című műsorában a kerületi fejlesztésekről, a Margit körút megújításáról és a szolidaritási adóról is beszélt.

A budavári és a második kerületi önkormányzat közösen egy olyan szervezetet üzemelteltnek, amely kedvezményesen kínál albérletet a rászorulóknak. Őrsi Gergely elmondta, azoknak az ingatlantulajdonosoknak biztosít lehetőséget az önkormányzat, akik egyébként nem adják ki lakásukat, hogy mintegy közvetítőként a városvezetés kiutalhatná kedvezményes áron a lakásokat a rászorulóknak. Így kevesebb lenne az üresen álló lakás, valamint sokak életét megkönnyítené az intézkedés. Jelenleg az igény felmérése zajlik, eddig biztatóak a számok, de még hosszú a folyamat. „Szociális alapon, szolgálati lakásokat szeretnénk kialakítani” – mondta el a második kerületi polgármester, hozzátette, az óvodai, bölcsődei dolgozók számára egy második kerületi albérlet megfizethetetlen, így órákat kell utazniuk, hogy bejussanak a munkahelyükre. Az üresen álló lakások kiadása az önkormányzaton keresztül erre is megoldást nyújtana.

A Margit-negyed projekt egy városregenerációs projekt, melynek célja a Margit körút élettel való megtöltése, részletezte Őrsi Gergely. A jelenleg üresen álló ingatlanokat, kirakatokat adják bérbe művészeti, kultúrális, kiskereskedelmi céllal. Továbbá cél a közösségi terek létrehozása, kultúrális programok rendszeresítése is. Emellett a Margit körút zöldítése is fontos, ez pedig már meg is kezdődött, többek között a parkolásgátló oszlopokat is eltávolítják, a helyüket pedig kivirágosítják.

Az üresen álló ingatlanok eladása több szempontból sem megoldás, hiszen ezek sok esetben magántulajdonban vannak, a tulajdonos célja vagy befektés miatt „pihentetni” a lakást vagy egyszerűen nem talál bérlőt, aki kivenné. Az önkormányzat tulajdonában álló lakásokat a városvezetés nem csupán meghirdetné, hanem kifejezetten keresné hozzá a bérlőket, erre külön szervezeteket hoztak létre. Az önkormányzati lakásokat pedig azért nem akarják eladni, mert nem a vagyon felélése a cél, hanem a folyamatos működés. A bérlőknek pedig a városvezetés tud segíteni, akár működtetéssel, akár közösségi programok megszervezésével kapcsolatban is.

A szolidaritási adó újabb növelésével kapcsolatban az MSZP-s polgármester elmondta, számolnak ezzel, a kormány pedig az önkormányzati lakások eladásából javasolja a bevételek biztosítását, azonban a második kerületi városvezetés ezt nem tartja jó megoldásnak.

Kapcsolódó párttagok