MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. szeptember 30. 17:10

Országgyűlés - A kormány képtelen békésen kormányozni az országot

Bajai választás, takarékszövetkezetek, kormány közeli offshore lovagok, nyugdíjasok, Csatáry-molinó, sporttámogatások, önkormányzati feladatfinanszírozás, elmaradt útfelújítás. Ülésezett a parlament.  

A MSZP a bajai választás eredményéről beszélt

"Akik háborút vívnak, azoknak nincs idejük az építkezésre" - kezdte felszólalását Tóbiás József, aki szerint a kormány képtelen békésen kormányozni az országot. Bírálta, hogy a Fidesz hétvégi kongresszusán nem volt téma "a reményvesztett milliók helyzete, azoké, akik egyre rosszabb mindennapokat élnek meg". Azt mondta: "Baján önök felrúgták a választási törvény legszentebb passzusát", a választás tisztaságát célzót - fogalmazott. Közölte: a választási szerveknek figyelembe kellene venni a bírósági döntést. Olyan eredménynek kell születnie, amelyet senki nem kérdőjelez meg - hangsúlyozta.

A következő választáson a kormányt leváltani fogjuk, nem ledönteni - tette hozzá, hangsúlyozva: mindaz, ami hétvégén történt Orbán Viktor szobrával, az vállalhatatlan a szocialisták számára.

Miért volt szükség a takarékszövetkezeti integrációra

Tukacs István a takarékszövetkezetek integrációjával kapcsolatban sorolta kérdéseit: miért volt szükség erre? Miért kellett megsérteni a tulajdonosok jogait? Mit csinál a Magyar Posta tulajdonosként a takarékbankban?

Offshore cég újíthatott fel egy kormányhivatalt?

Lukács Zoltán szerint a Tatabányán a Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal épületét hárommilliárd forintból egy ciprusi hátterű cég újította fel. Kifejtette: a beruházást a debreceni Mester-Építő Kft. nyerte, amelynek tulajdonosa Barna Gábor. A debreceni cég fő tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett cég, amelynek szintén Barna Gábor a tulajdonosa - mondta, hozzátéve, hogy szerinte egy offshore cégről van szó.    

Az MSZP az idősek problémáiról beszélt

Az azonnali kérdésekre áttérve Nyakó István az idősek problémáiról beszélt. Szerinte számos szegény családban a nyugdíj az egyetlen kincs, amelyre számíthatnak. Kifogásolta, hogy nem emelik idén a nyugdíjat, és még a "sírvilágban is a szegénysor marad".

A Csatáry-molinó ügyében kapott kérdést a legfőbb ügyész

A legfőbb ügyésznél kérdezett rá a Csatáry Lászlóval kapcsolatos molinó ügyében a nyomozás megszüntetésére Steiner Pál az Országgyűlés hétfői ülésén. A képviselő választ várt a többi közt arra: az ügyészség miért nem indított hivatalból eljárást.

Steiner Pál arra emlékeztetett, hogy bár a Ferencváros szurkolói "In Memoriam Csatáry László" molinót feszített ki, amely miatt a labdarúgó szövetség is 800 ezer forintos büntetéssel illette a csapatot megbotránkoztató transzparens kihelyezése és rasszista megnyilvánulás miatt, a rendőrség mégis megszüntette a nyomozást.

Felelevenítette azt is: az ügyben írásbeli kérdést intézett a legfőbb ügyészhez, aki feljelentésként értékelte a kérdést, így került az ügy az illetékes ügyészséghez, majd az illetékes rendőrséghez.

Kifogásolta, hogy a megszüntető  döntést a sajtóban olvasta, az indoklást pedig nem ismeri. Azt kérdezte: miért nem indított az ügyészség hivatalból eljárást és miért minősítik a képviselői kérdést feljelentésnek? Arra is választ várt: mi lesz ezután a lelátókon?

Gazdára találó sporttámogatások

A hétfői utolsó azonnali kérdést feltevő Varga László a sportfinanszírozás kapcsán azt mondta, hogy több tízmilliárdos költségvetési támogatásokból sokszor "luxusberuházásokat" valósítanak meg.

A konkrét témára áttérve közölte: alapvető sportcélokkal, például a mindennapos testnevelés bevezetésével egyet is lehet érteni. A képviselő szerint az már kérdéses, hogy ehhez valóban szükség volt-e arra, hogy a Magyar Diáksport Szövetség 2,2 milliárd forintért készítsen stratégiát.

Feladatfinanszírozás fideszes módra

Pál Tibor arról beszélt, a költségvetés szerkezete azt mutatja: továbbra is normatív módon finanszírozzák az önkormányzatok működését. A feladatfinanszírozás ugyanakkor eddig sem orvosolta az alapproblémát az alulfinanszírozottságot. Hozzátette: a rendszer eddig több ponton is hibát mutatott, nincs tekintettel a helyi sajátosságokra, a településtípusok eltérő helyzetére, lehetőségeire, a fajlagos költségek különbözőségére. Azt kérdezte, várható-e változás a feladatfinanszírozás rendszerében jövőre?

A tervezett 64 km útból 11 km került az elmúlt három évben felújításra Heves megyében