MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. szeptember 16. 17:36

Országgyűlés - Az MSZP a házelnököt bírálta

Pintér-beszámoló, rendeleti kormányzás, birságolási gyakorlat, hulladékgazdálkodás, óvodapedagógusok, ócsai lakópark ügye, Ózdi Kórház ügye, iskolafelújítás, asztmás gyermekek. Ülésezett a parlament.

Reagálás Pintér Sándor beszámolójára

Harangozó Tamás a védekezésre fordított civil támogatással való elszámolást kérte számon.

Az MSZP a házelnököt bírálta

Bárándy Gergely Kövér László házelnököt bírálta a rendeleti kormányzással kapcsolatos kijelentéseiért, és visszautasította, hogy aszerint erősíthető lenne az Országgyűlés szerepe.  

"Nem állítjuk, hogy a házelnököt a náci Németország jogrendszere ihletett meg, de azt igen, hogy kijelentése szervesen illeszkedik abba a folyamatba, amelynek eredményeképp a kormányzati fékek és ellensúlyok rendszere erodálódott, és egy megengedhetetlen mértékű hatalomkoncentráció jött létre" - jelentette ki.

Úgy vélte: a jelenlegi gyakorlat kiüresíti a legfőbb népképviseleti szerv alkotmányos lehetőségeit.

A kormány a pénzbehajtást is a rendőrség feladatává tette

Harangozó Tamás arról beszélt, hogy Kontrát Károly államtitkár még 2010-ben kifogásolta az előző kormány bírságolási gyakorlatát, mondván a rendőrség feladatává tették az emberek megsarcolását. Elmondta, 2009-ben 11 milliárd forint folyt be az objektív felelősség alapján kiszabott bírságokból, 2012-ben 16 milliárd forintot szedtek be ezen a jogcímen. Valójában önök kényszerítették a rendőrségét pénzbehajtó szerepre - fogalmazott.

Hibás a hulladékgazdálkodás átalakítása

Szabó Imre arról beszélt, hogy nyáron két hétig nem volt hulladékszállítás a Szolnok megyei Martfűn, a pár évvel ezelőtti nápolyi esethez hasonlóan. Csak ott a maffia, itt a kormány intézkedései miatt omlott össze a közszolgáltatás - tette hozzá. A képviselő szerint a hazai hulladékgazdálkodás rendszerének átalakítása hibás volt és drága lett, a hatósági eljárási díjak emelkedése költségesebbé tette a szolgáltatást, a rezsicsökkentés ellenére a lakosság sokkal többet fizet, mint 2012-ben.

Az MSZP az óvodapedagógusokról

Hiller István a felsőoktatási államtitkár egy korábbi interjúját idézve arról beszélt, hogy Klinghammer István szavai szakmailag tévesek, emberileg sértők. Ismertetése szerint az volt kiolvasható belőle, hogy aki óvónőnek jelentkezik eleve gyengébb képességű, mint aki például földrajz szakra megy vagy mérnöknek. Mint mondta: az nem úgy van, hogy aki nagy emberekkel foglalkozik, az nagyon okos, aki pedig kisemberekkel, gyermekekkel, az kevésbé okos. Az államtitkárhoz fordulva azt kérdezte: megköveti az óvodapedagógusokat a szerencsétlen kijelentés miatt?

Az ócsai lakópark ügye

Simon Gábor a devizahitelek újabb mentőcsomagja kapcsán a bankoknak adott kormányzati ultimátumot bírálta. Szerinte ez a politika nem segíti a megoldást, hanem inkább hátráltatja azt és csak pótcselekvésnek tekinthető a valódi megoldások elmaradása miatt.

Hatályos-e a Fidesz Alaptörvénye Ózdon? - (Ózdi Kórház ügye)

Nyakó István arra mutatott rá, hogy az állam köteles megszervezni az egészségügyi ellátást, Ózdon ez mégsem valósul meg, az orvosok ugyanis elhagyták a települést. Azt kérdezte: mi várható a kelet-magyarországi kis kórházakban?

Mikor ír ki a Kormány iskolafelújításokra vonatkozó pályázatot?

Tóth József az új köznevelési törvénnyel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a fenntartó kötelezettsége az iskolák felújítása. Az önkormányzatok már nem fordítanak erre forrásokat, az állam pedig megfeledkezett erről - mondta. Azt kérdezte: mikor jelennek meg a pályázatok és mekkora forrás lesz erre a célra.


Miben reménykedhetnek azok az asztmás gyermekek, akiktől megvonták az emelt összegű családi pótlékot?

Pál Béla arra emlékeztetett, hogy egyes asztmás gyermekektől megvonták a kiemelt összegű családi pótlékot. Arra várt választ: miért csak egy év után elemzik a hatásokat, és miben reménykedhetnek azok, akiktől megvonták a támogatást.