MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. december 16. 18:03

Országgyűlés - az MSZP a munkahelyteremtést kérte számon

Propaganda és valóság, munkahelyteremtés, önkormányzati kongresszus, a költségvetés zárószavazása, vezérigazgatói prémiumok, kampányra kivezényelt diákok, NAV-botrány, péntárgépmutyi, trafikmutyi. Ülésezett a parlament.

Gyengébb, szegényebb és boldogtalanabb lett az ország

Mesterházy Attila több statisztikai adat felsorolásával arról beszélt, hogy a kormány gazdaságpolitikájával gyengébb, boldogtalanabb, szegényebb országot teremtett. Ismertette: sok fogyasztási cikk jelentősen drágult, a munkanélküliek 56 százaléka több mint egy éve keres állást, az új munkahelyek több mint fele közmunka; három százalékkal kevesebb a gyermek, mint 2012-ben; minden negyedik gyerek nélkülöz; 3000 orvos és 4000 ápoló ment külföldre, és a fiatalok 40 százaléka nem Magyarországon képzeli el a jövőjét. Emellett 132 ezer nyugdíjas 50 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat kap, valamint egyre kevesebben jutnak be a felsőoktatásba.

Az MSZP a munkahelyteremtést kérte számon

Gúr Nándor a növekvő foglalkoztatásról és csökkenő munkanélküliségről szóló hírekkel kapcsolatban azt mondta: a kormány propagandája és a valóság messze van egymástól. Bírálta, hogy a közfoglalkoztatottak még mindig kevesebb, mint 50 ezer forintot kapnak. Szerinte ezekkel az emberekkel nem lesz versenyképes az ország.

Mi a kormány álláspontja az európai helyi és regionális önkormányzati kongresszus jelentéséről?

Tóth József felszólalásában az európai helyi és regionális önkormányzatok kongresszusának legutóbbi, októberi ülésén elfogadott állásfoglalást idézte. A jelentés a helyi önkormányzati jogok erőteljes központosítása miatti komoly aggodalmakat fogalmazott meg, kiemelte többi között, hogy nem tartják tiszteletben a helyi önkormányzatok pénzügyi autonómiájának alapjogát, és az átalakításokról nem volt valódi párbeszéd, csak formális konzultáció. A képviselő arra volt kíváncsi, mi a jelentésről a kormány álláspontja és mit kívánnak tenni?

Miért nem a versenyszférában növekszik a foglalkoztatottság? - tette fel a kérdést.

Szekeres Imre: A 2014-es költségvetés zárószavazásának módosító javaslatáról

Költségvetés - módosítások

Veres János azt kezdeményezte, hogy a parlament kérje ki a Költségvetési Tanács (KT) elnökének véleményét, miután a kormány egy agrártárgyú törvényhez olyan zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, amely január elsejétől 98-ról 75 százalékra csökkentené a végkielégítések különadójának mértékét. A szocialista politikus azt mondta, az adóváltozás nyilvánvalóan befolyásolja a büdzsé bevételeit, ezért indokolt a KT véleményének megismerése.

Az MSZP a vezérigazgatói prémiumokat bírálta

Tóbiás József kifogásolta, hogy több állami cég vezetője is több millió forintos prémiumot kapott. Feltette a kérdést: ki engedélyezte ezt, ki írta alá a cégvezetők szerződéseit?

Kampányra vezényelték ki a diákokat Szombathelyen

Bárándy Gergely arra az értesülésre kérdezett rá, hogy Szombathelyen "kivezényelték" a diákokat az alaptörvény illusztrációjának kiállítására, ahol szerinte a fiataloknak kormánypárti kampányt kellett hallgatniuk. Azt mondta, a beszédet tartó helyi kormánymegbízott azt is kijelölte, hogy végzős diákokat vigyenek.

A kormányzat kivizsgálná a NAV-ügyet?

Józsa István azt kérdezte, hogy a kormányzat szerint szükség van-e Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, illetve jogelődjénél történtek törvényességi vizsgálatára.

Nem lehet határidőre lecserélni a pénztárgépeket

Göndör István arról beszélt, hogy a pénztárgépeket nem lehet határidőre bekötni az adóhatósághoz. A szocialista politikus azt mondta, hogy a pénztárgépek cseréje mögött "nem áll más, mint egy újabb Fidesz-mutyi".

Ipkovich György: Mi lesz azokkal, akik ideiglenesen dohánykereskedelmet folytathatnak?