Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament országgyűlés
2013. szeptember 09. 18:04

Országgyűlés - Nem teljesülnek a gazdaságpolitikai célok

Hiányzó gazdasági teljesítmény, Pápai Húsüzem, leálló uniós programok, pénztárgép-mutyi, Pető Intézet, tranzakciós illeték, kórházi fertőzések. Ülésezett a parlament.

Nem teljesülnek a gazdaságpolitikai célok

Józsa István szerint amit a miniszterelnök előadott, a mögött nincs valós gazdasági teljesítmény.

Szerinte az Orbán-kormány egyetlen gazdaságpolitikai célja sem fog teljesülni, sem a 4-5 százalékos gazdasági növekedés, sem a szegények adójának mérséklése.

Közölte: az elmúlt három évben háromezer milliárd forintnyi megszorítást vezettek be, ráadásul a családok kétharmada még a rezsicsökkentéssel együtt is kevesebb pénzből gazdálkodik, mint 2010-ben.

A pápai húsgyár jövőjéről

Gőgös Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy mintegy kétezer családot érint a pápai húsipari vállalat csődvédelme és esetleges felszámolása, ezért arra várt választ: a szociális katasztrófa elkerülése érdekében hogyan kívánja a gyár bezárását elkerülni a kormányzat. A politikus a beszállítók kártalanítására is rákérdezett. Úgy vélte: a cég a kormány által okozott gazdasági környezetnek köszönheti a bukását, és bírálta a 27 százalékos élelmiszer-áfa alkalmazását.

Szerinte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek át kellene venni a vállalat irányítását, rendeznie kellene tartozásait és egy reorganizáció keretében újra kellene indítania a termelést.

13 uniós programot állítottak le a nyáron

Nemény András arról beszélt, hogy a miniszterelnök közpénzen juttatott el minden magyar állampolgárnak egy levelet, amelyben arról ír, hogy az Európai Unió kénytelen volt megszüntetni a Magyarországgal szemben zajló túlzottdeficit-eljárást és ezután minden, az országnak járó forráshoz hozzájuthatunk. A politikus azt mondta, arról viszont elfelejtett tájékoztatást adni a kormányfő, hogy a 2013-ban futó 15 uniós programból 13-at "különböző szabálytalanságok, csalások, korrupciós ügyek miatt" még a nyáron leállított az EU. Hozzátette, hogy ezek nagy része már megvalósult beruházás, de a vállalkozók még nem kapták meg a pénzüket.

Folytatódik a pénztárgép-káosz

Tóth Csaba az online pénztárgépekkel kapcsolatban kérdezte a kormányt. Az átállás határideje ugyanis egy hete - augusztus végén - lejárt. Ez szerepel egy miniszteri rendeletben, még ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezzel ellentétes tartalmú közleményt adott is ki. Az MSZP szerint ez a "jogi gubanc" a pénztárgéppel rendelkező vállalkozások 70 százalékát érinti.

Megmenti-e a kormány a Pető Intézetet?

Pál Béla azt tudakolta, hogy a kormány megmenti-e a mozgássérült gyermekkel foglalkozó, világhírű Pető intézetet. Hangsúlyozta, hogy az intézményre szabott normatívát kellene kialakítani.

Segítik-e az önkormányzatokat az egyre emelkedő a tranzakciós illeték miatt?

Tóth József, XIII. kerületi polgármester arról kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárát, tervezi-e a kormány, hogy az önkormányzatokat mentesíti a tranzakciós illeték megfizetése alól. Azt mondta, ez most több tízmilliós anyagi hátrányt jelent az általa vezetett fővárosi kerületben. Szerinte ez csökkenthető lenne, ha újra engednék az intézményeknek az alszámla nyitását.

Kétszer annyian haltak meg kórházi fertőzések következtében

Garai István Levente azt kérdezte Szócska Miklós államtitkártól, hogy a kormány hogyan akarja csökkenteni a kórházi fertőzés miatt elhunytak számát. Mint mondta, az egészségügyi intézményekben évente 90 ezer ember kap olyan fertőzést, amely elkerülhető lenne.