MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. szeptember 23. 17:03

Országgyűlés - Orbán Viktor a külföldi multik támogatója

Birkózó világbajnokság, E.On, uniós büntetés, az Olimpiai Park felújítása, trafikmutyi, felsőoktatási stratégia, megszorítások, tanárok méltósága, társasházi törvény, munkanélküli gyógyszerészek. Ülésezett a parlament.

Birkózók világbajnoksága

Varga László azt szorgalmazta, a társasági adórendszer keretein belül támogatni lehetne a szabadidősportot is. Szilágyi György (Jobbik) azt kérte az államtitkártól, hogy találják meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel még kiemeltebben tudják támogatni a birkózást.

A kormány megfizeti a rezsicsökkentés árát az E.ON-nak

Józsa István azon véleményének adott hangot, hogy az E.ON gázipari érdekeltségeinek megvásárlásával a rezsicsökkentés árát fizetik meg a cégnek, titokban, a magyar családok pénzén. Ezt a típusú üzletkötést szokták mutyinak hívni - tette hozzá.

A szocialista képviselő szerint 350 milliárd forintból többek között a gyógyszerkassza megduplázható lenne 350 ezer ember munkába állását lehetne biztosítani.

Kik és milyen tartalommal készítik az új fejlesztési tervet?

Nemény András arról beszélt, hogy "Lázár János vitéz kivívta", csak 75 milliárdot kelljen fizetni büntetésként az uniónak. "Tényleg ez a siker? És ha az időveszteség miatt, a fennmaradó majd többszáz milliárdnyi forrást nem tudjuk lehívni, az lesz a fényes győzelem?" - kérdezte.

Kitért a közbeszerzési rendszer átalakítására, és azt kérdezte: az államtitkár nem szégyell-e kiállni a nyilvánosság elé azzal, hogy nem az egyéni érdekek, hanem a közérdek érvényesül. Meg tudja mondani, hogy kik, milyen tartalommal, és kivel egyeztetve készítik az új fejlesztési tervet? - firtatta az ellenzéki politikus, majd azt mondta: amit a fejlesztések terén csinálnak, az totális csőd. "A választások után ezért a csődbüntettért a megkárosított ország előtt mindannyian felelni fognak" - mondta.

Miért titkos az Olimpiai Park felújítása?

Steiner Pál azt kérdezte, hogy miért kellett az Olimpiai Park felújításáról szóló 2,5 milliárd értékű beruházást nemzetbiztonsági okokból kiemelt beruházásnak nyilvánítani és titkosítani minden részletét. Szerinte ugyanis egy játszótér felújítása és egy kutyafuttató megépítése nem indokolja a titkosítást. Beszélt arról is, hogy a parkot eredetileg az ő polgármestersége idején a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) akkori elnökével, a "már nem doktor és már nem köztársasági elnök Schmitt Pállal" együtt adták át.

Nő a dohánytermékek feketepiaca

Tóth Csaba a trafikok megnyitását követően a dohánytermékek növekvő feketepiacára hívta fel a figyelmet. Ismertette: jövedéki adóból a tavaly júliusi 34 milliárd forint helyett idén júliusban csak 28 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, 17 százalékkal csökkent a legális dohánykereskedelem, valamint az áfa-bevétel is 5 milliárd forinttal csökkent idén július-augusztusban. A tervezett adóbevételekhez képest jelentkező hiányt az ellenzéki politikus szerint a kormány a legszegényebbektől fogja elvenni.

A felsőoktatási stratégia - ismét

Hiller István azt tudakolta, két évvel "a csapnivaló" nemzeti felsőoktatási törvény elfogadása után, miért volt szükség új felsőoktatási stratégiára. Hozzátette: a 2011-ben elfogadott jogszabály rossz, sok tekintetben ez okozta a tavaly téli, idén tavaszi megmozdulásokat, a szakmai kellemetlenségeket.
 

Valós eredmények helyett megszorítás

Szabó Imre arról beszélt, hogy lezárult a termékdíjas rendszer átalakítása. Az eredeti szándék egy átlátható, hatékonyabb rendszer kialakítása, az adminisztrációs terhek csökkentése és a környezetvédelmi célokat szolgáló bevételek növelése volt. A szakmai szervezetek is jelezték, hogy az átalakítás több helyen is elhibázott, az új szabályozás pénzbehajtásnak tekinthető - közölte.

A tanárok emberi méltóságáról és a jogbiztonságról

 

Bárándy Gergely Kaszás Zoltán budapesti, XVI. kerületi iskolaigazgató esetéről beszélt, akit a munkaügyi bíróság jogerősen helyezett vissza állásába, miután megállapította, hogy jogellenesen távolították el. Hozzátette: bár ezután a köznevelés államtitkár visszahelyezte őt pozíciójába, mégis két nap elteltével ismét felmentette őt. Úgy vélte: ezzel szándékosan alázta meg a pedagógust és kerülte meg az államtitkár a bírósági döntést.


Mikor módosítják végre a társasházakról szóló törvényt?

Pál Tibor azt mondta, hogy ma Magyarországon 1,5 millió ember él társasházi közösségben, de a szabályozásnak több hiányossága is van. Nem megoldott a társasházak jogi törvényességi felügyelete, ahogy óriási gond a rezsit nem fizetők ügye is - sorolta. A képviselő azt kérdezte, mi az akadálya a társasházi törvény módosításának.

Egyre több a munkanélküli gyógyszerész