mszp.hu | Külföld
2015. szeptember 27. 10:00

Országimázst nem lehet vasfüggönnyel építeni!

Országimázst nem lehet vasfüggönnyel építeni!
Harmincöt évvel ezelőtt ünnepelték először ezen a napon, szeptember 27-én a Turizmus Világnapját. A béke iparágát, amely kiemelt szerepet játszik az Európai Unió és a világ gazdaságában: egyes szakmai mérések szerint az európai közösség GDP-jének több mint kilenc százalékát ez a szektor termeli meg.

A turizmus legalább tizennégymillió európai munkahelyet biztosít, az egyéb kapcsolódó iparágakkal együtt ez a szám meghaladja akár a harmincmilliót is. Ez az a szektor, amely a gazdasági világválság idején is egyedüliként növekedni tudott, amely a feszítő geopolitikai krízisek közepette is képes összekötni országokat, helyi közösségeket, egymásnak korábban ismeretlen embereket. Magyarországon, ahol – különösen a fiatalok körében – még mindig magas a munkanélküliség, a foglalkoztatottak közel tíz százalékát ez az iparág tartja el. Nem véletlen, hogy az Európai Parlament szakbizottságának turizmusért felelős alelnökeként külön jelentősséget tulajdonítok a szektornak az európai, valamint a magyar gazdaság megtámasztásában is.

Örömteli, hogy a Turisztikai Világszervezet adatai szerint a legjelentősebb európai úti célok közül az idei első fél évben – még a menekültkrízis eszkalálása előtt - Magyarországon regisztrálták a második legnagyobb növekedést a külföldi turisták számában. Ugyancsak jó hír, hogy a Magyarországot hirdető hivatalos kampányfilm újabb nemzetközi díjat nyert el. A világnap alkalmából azonban fel kell hívnom arra is a figyelmet: a magyar turizmus még mindig szenved az Orbán-kormány által kivetett rekordméretű áfa-tehertől és a többi unortodox adótól. Figyelmeztető kell legyen, hogy idén nyáron már több kiemelt turisztikai régióban sem volt kellő számú és képzettségű vendéglátó szakember, mert többségük külföldön keresett és talált magának biztosabb megélhetést. Orbán vasfüggönye és az állami szintre emelt gyűlöletkeltés hatása pedig már most érződik a vendégéjszakák lemondásának egyre nagyobb számában. Az, hogy a legismertebb magyar jelenleg nem egy híres sportoló, feltaláló vagy tudós, hanem egy menekülőket rugdosó nő, illetve hogy Magyarország mostanában könnygázzal, gumibotokkal és érzéketlenséggel kerül a világhíradók elejére, hosszú ideig hatással lesz még a megítélésünkre és így a turisztikai eredményeinkre is.

A jelenlegi kormány hozzáállását sajnos tökéletesen jellemzi, hogy a még oly kiváló és sikeres imázs-filmet a sajtóhírek szerint ugyanaz a kormányközeli cég készítette, amely a gyűlöletkeltő menekültellenes plakátkampányt is jegyzi. Orbánéknak ideje lenne megérteniük: vasfüggönnyel és a végletekig heccelt gyűlölettel nem lehet országimázst építeni. Sikeres országét semmiképpen sem.

9949 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Hatvanadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő