Népszava
2011. október 25. 09:57

Országszerte kitartóan tiltakoznak a diákok

Továbbra is tüntetnek az egyetemi, főiskolai hallgatók az Orbán-kormány felsőoktatási törvénytervezete ellen. Tegnap ugyan - mint arról lapunk elsőként beszámolt - a szegedi egyetemisták felfüggesztették a múlt pénteken kezdett éhségsztrájkot, a hallgatók országszerte tovább tiltakoznak: helyben tegnap is demonstráltak, csütörtökön pedig országos tüntetésre készül a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a fővárosban.

A Szegedi Tudományegyetem bölcsészei péntektől nem ettek, csak vizet ittak, ezzel az új felsőoktatási koncepció "gyakorlata" ellen tiltakoztak, mert az évekre röghöz kötné a tanulókat és bújtatott tandíj bevezetését is tartalmazza. A demonstráció célja az volt, hogy végre érdemi párbeszéd alakuljon ki a kormány és az érintettek, vagyis a felsőoktatásban résztvevők között. A diákok csak azért hagytak fel az éhezéssel, hogy tegnapi demonstrációjukon jelen lehessenek, és felkészülhessenek csütörtökre, a HÖOK által az oktatási államtitkárság épülete elé, délután 5 órára meghirdetett tüntetésre.

A diákság ugyanis nem tudja elfogadni az úgynevezett röghöz kötést, azaz, hogy az Orbán-kormány az államilag támogatott helyekre felvett hallgatókkal aláíratna egy szerződést, amelyben az állam vállalja az ingyenes képzést, de kiköti, hogy a támogatott fiatal a diploma megszerzése utáni 20-ból 15 vagy 10-ből 7 évet Magyarországon dolgozik. Tiltakoznak a tandíj bújtatott bevezetése ellen is, hiszen az új törvénnyel a ma költségtérítéses képzések teljesen önköltségessé válnak, azaz a hallgatók által fizetendő összeg legalább megduplázódik. Ráadásul az Orbán-kormány a Széll Kálmán Tervnek nevezett megszorító csomag szerint a mostani 53 ezer mintegy felére kívánja csökkenteni az államilag támogatott férőhelyek számát, így a hallgatók jelentős többsége tandíjas lesz.

Elveti a terveket a Doktoranduszok Országos Szövetsége is. Nyilatkozatuk szerint a tervezet ebben a formájában nem kínál megoldást a felsőoktatás valódi problémáira, "éppen ezért továbbgondolása és átdolgozása elengedhetetlen."

Ostobaságokat beszél Pálffy

Keverte a szezont a fazonnal tegnap reggel az ATV-ben Pálffy István. A KDNP szóvivője például azt mondta: nem ellenzik sokan az oktatási terveket, hiszen a Pedagógusok Szakszervezete mindössze 3500 tagot számlál, de a pedagógusok nem ennyien vannak, hanem 160 ezren. Pálffy többszörösen is tévedett: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete rendelkezik 3500 tagdíjfizetővel, míg a legnagyobb tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete mintegy 40 ezer tagdíjfizető pedagógust számlál, és mindkét szervezet, valamint a 3 másik közoktatási érdekképviselet sem tartja elfogadhatónak a kormányzati terveket. A politikus azt is közölte: a felsőoktatási törvény ellen csak azok a diákok emeltek szót, akik éhségsztrájkoltak Szegeden, szerinte elsősorban azért, hogy a médiában szerepelhessenek. Pálffy szerint ráadásul "álságos", hogy a mostani hallgatók tiltakoznak a törvénytervezet ellen, hiszen az rájuk már úgysem vonatkozik majd.

B.I.M./

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=484862