2012. szeptember 28. 13:23

Országszerte megbukott a Fidesz

Mára kiderült, a népesség jelentős többsége számtalan kérdésben elutasítja a központi Fidesz-akaratot. A kormányzás még kétharmados, de az ellenállás már jóval nagyobb. Az MSZP felszólítja a kormánypártokat, mind a kétharmadnyian képviseljék a többség valódi akaratát.

Orbán Viktor büszke fülkeforradalmas kétharmada jelentős pofonokat kapott az utóbbi hetekben.

Míg az azeri baltás gyilkos kiadását a kormányzati propagandagépezet megpróbálta lényegtelen jogi üggyé silányítani, a Századvég közvélemény-kutatása azt mutatja, az emberek 74 százaléka tartja fontosnak a történetet.

Matolcsy gazdasági tündérmeséjét nem veszi be senki: a Tárki augusztus végén kimutatta, hazánk gazdasági állapotát a lakosok 86 százaléka borúsnak értékeli.

A kormánypárti politikusok az utóbbi napokban azt az érzetet keltették, hogy a nők a karrierépítés miatt nem vállalnak gyermeket, miközben a KSH friss statisztikái szerint ez csak a nők 5 százalékára igaz.

A választási regisztrációt kétharmados erőfölénnyel nyomják le az emberek torkán, miközben a Medián közvélemény-kutatása szerint az emberek nyolcvan (!) százaléka nem ért vele egyet.

De helyi szinten is folyamatos ellentétben áll a közvélemény a központi véleménnyel.

Miskolcon a Földes gimnázium erőszakos igazgatóváltásából kellett a széleskörű közfelháborodás hatására kihátrálnia a hatalomnak. Esztergomban pedig már a helyi Fidesz erős embere is, Meggyes Tamás megy szembe az állami döntésekkel. Igaz, lehet, hogy ez csak látszat (mert ha tényleg ennyire nem ért egyet saját pártjának kormányával, akkor le kellene mondania parlamenti mandátumáról), de akkor is mutatja a központi hatalom és a helyi érdekek mélyen húzódó konfliktusát.

Hiába a kétharmados központi hatalom erőszak-politikája, az élet átírja az elefántcsonttoronyban meghozott döntéseket. A lakosság nagy többsége elutasítja az életidegen, gazdaságilag hátrányos, a demokráciát korlátozó szabályozásokat.

Az MSZP ezért arra kéri Orbán Viktort és kormányát, ne bohóckodjanak álkonzultációkkal, hanem képviseljék valóban a többség akaratát: tisztázzák a baltás gyilkos kiadásának valódi okait, vonják vissza a választási regisztrációs törvényjavaslatot, kezdjenek munkahelyteremtő gazdaságpolitikába, és helyi szinten is vegyék figyelembe a lakosság akaratát!

Winkfein Csaba,
az MSZP elnökségi tagja