2011. november 11. 13:48

Országvédelem Fidesz módra - egekben az üzemanyagok ára!

Kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, fideszes politikusok felelőtlen nyilatkozatai, folyamatos áremelkedések, 310 Ft feletti euró, szűkülő foglalkoztatási lehetőségek, és mindemellett kiszolgáltatott magyar családok, munkavállalók. Ez jellemző a mai magyar helyzetre.

És itt az újabb: országvédelem Fidesz módra: egekben az üzemanyagok ára. Mindannyian tapasztaljuk, hogy soha nem látott magasságokba szökkentek az üzemanyagok árai és e miatt az alapvető élelmiszerek, a fogyasztási cikkek és szinte minden szolgáltatás ára nőtt, emellett csökken a hazai kis és közepes vállalkozások, főként a fuvarozó vállalkozások versenyképessége, növekednek az árak mert az üzemanyag ára drágítja szinte minden termék árát, fokozza az inflációt is. Éppen ezért interpellációt nyújtottam be a nemzetgazdasági miniszterhez, akitől azt kérdeztem, hogy „a Fidesz országgyűlési képviselői nem tiltakoztak még nála  a növekvő üzemanyagárak miatt?”

A kormány nem tesz semmit azért, hogy az üzemanyagok ára csökkenjen. Az a kormány, amelynek egyik tagja Varga Mihály 2008-ban még úgy gondolta, hogy „a kormánynak igenis van lehetősége a probléma kezelésére, és a jövedéki adó csökkentésére, csak akarni kell”. Érthetetlen, hogy mi gátolja meg most Varga Mihályt abban, hogy akarja, hiszen ma Ő a kormánypárt Miniszterelnöki Hivatalának az államtitkára. Akkor pedig mikor az előbb idézett kijelentése elhangzott, akkor még nem 400 Ft körül és afelett volt az üzemanyagok ára, hanem 300 Ft alatt. Akkor a Fidesz még egy törvényjavaslatot is benyújtott az országgyűlésnek, amelynek indoklásában az szerepelt, „hogy az üzemanyagárak féken tartása azért különösen fontos, mert a benzin és a gázolaj árának emelkedése miatt más termékek is drágulnak és az infláció pedig tovább növekszik”. A Fidesz akkor az üzemanyagok árának drasztikus csökkentésében látta a megoldást. Ma, amikor az üzemanyagok literenkénti ára 400 Ft körül van, most a Fidesz a jövedéki adót nem csökkentette, hanem emelte, bár ez egy törvénymódosítással csökkenthető is lenne, minekutána az üzemanyagok jövedéki adója fix összegű, tehát független az áraktól.

Az ÁFA bevételek viszont emelkednek, ha nő a benzin és a gázolaj ára és ez az emelkedés majd tovább folytatódik januártól, hiszen belép majd a magasabb ÁFA kulcs, amely páratlan szinte az Európai Unióban is. Akkor újra 6 Ft-tal nőnek majd az üzemanyag árak is.

Azt kérdeztem tehát a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az üzemanyagok árának emelkedése kapcsán mekkora többlet bevétellel számolnak, és miért nem akarják ezt a többletet visszaadni az autósoknak, vagy azoknak a végfogyasztóknak, akik az árak emelkedésével rosszul jártak az üzemanyagárak emelkedése kapcsán. Azt is megkérdeztem tőle, hogy nála még nem tiltakoztak a Fidesz képviselői a növekvő üzemanyagárak miatt? Ha nem is mindannyian, de legalább Varga Mihály, Fónagy János, Révész Máriusz vagy Szíjjártó Péter, ugyanis ők voltak azok, akik annak idején legjobban sürgették a kormányzati beavatkozást, amikor még 300 Ft alatt volt az üzemanyagok ára.

Nem a miniszter úr, hanem Szatmári Kristóf államtitkár úr válaszolt a kérdéseimre. Államtitkár úr nem adott megnyugtató választ arra, hogy mire fordítják a befolyó plusz bevételeket, sem arra, mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a kutaknál tankolók ne 400 Ft és a feletti árral szembesüljenek, sem pedig arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedéseket terveznek az üzemanyagárak emelkedésének megfékezésére. Így hát nem fogadtam el a válaszát, és azt is felemlítettem neki, hogy 2008. május 16-án Fónagy János, aki egyébként ma szintén a kormány államtitkára, még azt mondta, hogy „a kormány nem tesz semmit az elszabaduló benzinárak visszaszorításáért, holott egy felelős kormánynak meg kellene védenie az embereket és a vállalkozásokat egy ilyen mértékű áremelkedés következményeitől”. Szeretném hangsúlyozni, hogy akkor 300 Ft alatt volt a benzin ára, ma 400 Ft felett van. Úgy gondolom, hogy Fónagy János szavai ma is igazak, szeretnénk, ha a kormányon is valóra váltaná ezeket a szavakat. Arra hívjuk fel a kormány figyelmét, hogy azt, amit ellenzékben komolyan gondoltak, azt legyen szíves kormányon is valóra váltani és cselekedjenek annak érdekében, hogy akkor amikor a fuvarozók, amikor az emberek tankolni mennek a kútra, akkor ne 400 Ft-os vagy 400 feletti árral szembesüljenek, hanem intézkedjen a kormány annak érdekében, hogy csökkenjen az üzemanyagok ára.

A Magyar Szocialista Párt annak érdekében, hogy segítse a kormány cselekvését, egy módosító indítványt nyújtott be, amely arra vonatkozik, hogy csökkentsék az Európai Unió által elvárt minimumra az üzemanyagok árainak jövedéki adó tartalmát. Ezzel, ha nem is nagy mértékben, de lehetne csökkenteni 14-14 Ft-tal mind a gázolaj, mind pedig a benzin árát is. Természetesen nagy segítség lenne, ha nem lenne kiszámíthatatlan a gazdaságpolitika, ha kormánypárti politikusok nem nyilatkoznának felelőtlenül, mert ezek a tényezők a világpiaci ármozgások mellett, amelyek nagymértékben befolyásolják az üzemanyagok árát.