mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. augusztus 12. 13:59

Orvosolni kell az erőforráshiányt az egészségügyben, a bölcsődékben

Orvosolni kell az erőforráshiányt az egészségügyben, a bölcsődékben
Hiába fizetnek adót, nem kapják meg az ezért nekik jogosan járó alapszintű állami szolgáltatásokat: az embereknek, a gyereket vállaló családoknak ma a magánegészségügyben, az állami bölcsődében további pénzeket kell fizetni. Álságosak a kormány „támogatásai”, ezeket köztársaságpárti, jogállami módon korrigálni kell.

Egymást érik a magyar kórházak osztályleállási botrányai: először Zalaegerszegen a traumatológia állt le, múlt héten Budapesten az Uzsoki kórház sürgősségi ellátása (ezek azóta újraindultak), most pedig Tapolca sürgősségi ellátását irányították át az amúgy is túlterhelt Ajkára, amire most óriási plusz teher zúdul. Mindaddig velünk marad a kórházi ügyelet országosan látható kapacitáshiánya, amíg a szakdolgozók megfelelő bérrendezése nem történik meg – mondta el Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP és Rig Lajos, a Jobbik képviselője csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

„Az új szolgálati jogviszonnyal, amit márciusban vezettek be, rendezték az orvosok bérét (…), de az ügyeleti rendszer nincs benne ebben a bérfejlesztésben (…). Van olyan kezdő orvos most, aki 1000 forintos órabért kap az ügyeleti rendszerért, és ez tényleg megalázó (…). Szabadságra sem tudtak sokan elmenni az egészségügyből, hiszen túlvagyunk három covid hullámon és nyakunkon a negyedik” – emlékeztetett Bangóné Borbély Ildikó.

Elmondta, a helyzet így tarthatatlan. „A szakdolgozók bérrendezése sem történt meg – az ápolónőké, a műtősöké, a műtősasszisztenseké –, ami nagyon fontos lenne, mert többször elmondtuk már, hogy egyik a másik nélkül nem tud működni” – tette hozzá.

A szocialista politikus rámutatott, mindennek az az abszurd következménye, hogy egy egész kórházi osztályt éjjel mindössze két igencsak alulfizetett nővér visz, ami rendkívül kevés a normális működéshez.

Jelezte, ugyanígy álságos az is, hogy miután a fideszes kormány bevezette a bölcsődei gondozási díjat, a kisgyerekes szülőknek most rászorultsági alapon egy procedúrán át kell igényelni az ezt kompenzálandó havi 40.000 forintos támogatást. „Miért vezették be a bölcsődei gondozási díjat, ami addig nem volt? (…) Ha tudjuk, hogy rászorult egy gyermek, és a kormánynak minden eszköze megvan, hogy tudja, mert minden adatot tud a családokról az önkormányzatok, az intézmények által, akkor miért kell igényelni? (…) Ha tudja, hogy rászorult, akkor meg kell szüntetni a bölcsődei gondozási díjat, és megvan a probléma oldva” – fejtette ki Bangóné az MSZP álláspontját.

A képviselők elmondták, a bölcsődei rendszert komplex szociálpolitikával rendbe kell tenni: először is a kapacitás-egyensúlyt kell megteremteni, a szülőknek lehetőséget kell teremteni az otthon maradásra, és ahol a háromévesnél kisebb gyerek mellől a szülőknek vissza kell menni dolgozni, ott biztosítani kell, hogy legyen elegendő bölcsőde helyben, valamint gondoskodni kell az üzemeltetéshez szükséges megfelelő finanszírozásról is.

Végül Bangóné kérdésre reagált arra, mi az MSZP álláspontja jelenleg a három hete kirobbant Pegasus-botrányról. „Még a fideszesek is azt mondják, a fideszes szavazók, hogy nagyon nagy baj az, hogyha egy országban ilyen történik, hogy lehallgathatnak gazdasági szereplőket, újságírókat, politikusokat. Azt is látjuk most a megismert adatokból, hogy soha nem látott mértékben ad megfigyelési jogosultságot az igazságügy-miniszter, Varga Judit: erre kellene választ adnia a kormánynak, hogy mi történik itt (…)”.

Kapcsolódó párttagok