Külföld | biztosítás női esélyegyenlőség
2013. március 28. 18:04

Össze kell egyeztetni a fogyasztók és a biztosítási szektor érdekeit

„Az elmúlt évekre visszatekintve, számos fontos előrelépés történt azért, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség a gazdasági szektorban is maradéktalanul érvényesüljön. Sajnos az európai konzervatívok gyakran akadályozzák a progresszív szemléletű reformokat. Ez rendkívül sok energiát és erőforrást emészt fel, amit a nők helyzetét javító további intézkedések kidolgozására is lehetne fordítani” – értékelte dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az uniós esélyegyenlőségi jogalkotásban bekövetkezett fejleményeket.

Az AEGON Európai Üzemi Tanácsának budapesti rendezvényén Gurmai Zita kitért a 2004/113/EK irányelv felülvizsgálatára is, amelynek az Európai Bíróság a közelmúltban helyezte hatályon kívül a nők és férfiak eltérő biztosítási díjainak meghatározását lehetővé tévő rendelkezéseit. Az EP-képviselő elmondta: az EP az irányelv felülvizsgálata során igyekezett a fogyasztók és a biztosítási szektor érdekeit összeegyeztetni.„A biztosítási szektor felelősséggel tartozik a társadalom, és különösen a nők iránt. A nők – a munkaerőpiacon tapasztalható hátrányos megkülönböztetés miatt – jobban ki vannak téve az elszegényedés veszélyének. Ráadásul a demográfiai folyamatok is ellenünk dolgoznak: a növekvő népesség és gazdasági gyarapodás korában kidolgozott nyugdíjrendszerek nem lesznek képesek tisztességes életszínvonalat biztosítani az ellátottaknak. Ezért van óriási jelentősége annak, hogy a nők megfelelő biztosítási termékeket válasszanak maguknak. Olyanokat, amelyek segítenek elkerülni, hogy kilátástalan helyzetben legyenek” – hangsúlyozta Gurmai Zita.

„Mindehhez olyan szabályozásra van szükség, amely védi a fogyasztók érdekeit, de eközben az iparág versenyképességét sem ássa alá. Ezt csak progresszív szemléletű uniós döntéshozó intézmények mellett látom garantáltnak, így emiatt is kiemelt jelentőségű, hogy az európai szocialisták kerüljenek többségbe az Európai Parlamentben és a Tanácsban is” – mondta Gurmai Zita.