2012. június 04. 13:57

Összefogás a nyilvánosság erejével a gyermekbántalmazás ellen

Az ENSZ a mai napot az agresszió ártatlan gyermekáldozatainak nemzetközi napjává nyilvánította, amelyen az esztelen erőszakot elszenvedő gyermekek gyötrelmeiről emlékezünk meg. Ez a nap egyúttal a ránk háruló felelősségre is figyelmeztet bennünket.

A gyermekeket érő bántalmazás sok esetben családon belül történik, éppen abban a közegben, amelynek biztonságot, nyugalmat és szeretetet kellene nyújtania a számukra.

A gyermekbántalmazás elleni harc egyik nagy ellensége a hallgatás fala. A bántalmazott gyermekek nem beszélnek az őket sújtó kínokról, a család és környezete megfélemlítve tűr, vagy rosszabb esetben közönyösen tudomást sem vesz mindezekről a szörnyűségekről.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel - a sajtó esetében a nyilvánosság erejével - fellépjünk a gyermekbántalmazás ellen, felemeljük a szavunkat, és megfogjuk a lesújtani készülő kezet.

A sajtónak élenjáró szerepet kell vállalnia ebben a küzdelemben, bátorítania szükséges a bántalmazásokat elszenvedő áldozatokat   gyermekeket és felnőtteket egyaránt, hogy törjék meg a hallgatás csendjét.

Figyelmeztetnie kell a bántalmazást elkövetőket, hogy tetteik nem maradnak büntetlenül, a társadalom megveti őket, és előbb-utóbb egy börtöncellában találják magukat.

Fel kell szólítania az embereket, hogy ne tűrjék el a környezetükben a gyermekbántalmazást, és tegyenek feljelentést, mert ezzel számos esetben életet menthetnek.

Végh Edvárd,
az MSZP Sajtótagozatának elnöke